Dagens namn: Frida, Fritiof
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Hon vågade säga ifrån

Polisen Janette lär kollegor respekt

SA SIN MENING Ingen protesterade när ett femtiotal poliser hade roligt åt att en transperson begått självmord – ingen utom polisinspektör Janette Larsson. Hon sa bestämt ifrån – och bemöttes med total tystnad.   SA SIN MENING Ingen protesterade när ett femtiotal poliser hade roligt åt att en transperson begått självmord – ingen utom polisinspektör Janette Larsson. Hon sa bestämt ifrån – och bemöttes med total tystnad. Foto: Kai Rehn

MALMÖ. Morgonmöte i polishuset. Två chefer informerar om ett självmord där ”en kvinna omgjord till man” tagit livet av sig.

Några börjar skratta.

– Ja, det var ju ett lustigt och annorlunda ärende, nickar en av polischeferna.

Av 50 kollegor i lokalen är det bara en enda som vågar protestera: Janette Larsson, 43, kriminalinspektör.

Händelsen utspelades den 18 augusti i Malmö polishus. Janette Larsson minns fortfarande kristallklart de nedsättande replikerna, den skojfriska tonen, de nästan hånfulla skratten.

– Jag blev alldeles iskall och skållhet på samma gång. Hörde jag rätt? Att uttrycka sig så om ett tragiskt dödsfall är i högsta grad olämpligt. Att poliser gör det, är än värre. Här handlade det dessutom om en utsatt människa, en transperson, som uppenbarligen inte orkat leva längre.

Janette Larsson säger att hon bara inte kunde hålla tyst. Så hon begärde ordet och sa sin mening.

Var fanns empatin?

– Jag berättade att jag varit uppe i Stockholm och arbetat under Europride och bland annat träffat flera transpersoner. Jag förklarade att jag absolut inte kunde uppskatta hur cheferna uttryckte sig om en transperson. Och att man sedan dessutom skrattade.

– En tragedi förvandlades till en lustig parentes. Var fanns respekten för alla människors lika värde? Empatin?

Hur blev reaktionen?

– Total tystnad. Efter några sekunder samlade cheferna ihop sina papper och avslutade:

– Jaha, då var det framfört.

Sedan dess har stämningen varit ansträngd i polishuset.

Inkallad till chefen

Några dagar efter händelsen kallades Janette Larsson in till en av de aktuella cheferna. Hon fick veta att den ”skojfriska” jargongen alltid har funnits, att det måste få vara högt i tak om man ska orka med det många gånger tunga jobbet.

Men Janette, som arbetat inom polisen i 19 år, vek sig inte. Hon stod upp vid ännu ett stort möte och försvarade ståndpunkten att polisen måste föregå med gott exempel.

– Visst, jag kände mig åter igen väldigt ensam – men samtidigt stark.

Sedan snart ett år ingår Janette Larsson i en grupp inom polisen som arbetar med värdegrundsfrågor. Hon har till uppgift att utbilda kollegor och chefer i Skåneregionen i frågor som bemötande, medmänsklighet, respekt, empati och alla människors lika värde.

Stöd från ledningen

Janette Larsson har starkt stöd från polisledningen i Malmö. Chefsjurist Mårten Unbeck och länspolismästare Eva Årestad Radner ser nomineringen till Svenska Hjältar som något mycket positivt.

– Vi står helt bakom Janette och är glada att hon får välförtjänt uppmärksamhet för sitt civilkurage. Att hon vågat säga ifrån är starkt, säger Mårten Unbeck.

Fler hjälteartiklar: