Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

De är hjälten Barbros hjältar

Svenska Hjälte-vinnaren Barbro Jönsson har brett spektra på sina förebilder

Anders säger: Varför tror du juryn valde dig?
Barbro Jönsson säger: Det vet jag inte annat än de sagt i motiveringen. Man kan ju diskutera om det är så lyckat egentligen. På något sätt skickar man ut signalen att om man gör så här så är man så annorlunda att man ska utnämnas till hjälte.
Anjou säger: Såg du hjältegalan ifjol? Vad ska du ha på dig?
Barbro Jönsson säger: Nej, jag såg inte galan vilket gör att jag är fortfarande är tveksam över vad jag ska ha på mig. Men tro mig, det har föranlett mycket funderingar.
Lena Nilsson säger: Hur kändes det när du hörde att dörren till ditt eget hem sprängts?
Barbro Jönsson säger: Jag kände hur jag blev alldeles mjuk i knäna. Trots att kroppen fortsatte lyda så blev den lite geléaktig. Jag försökte också göra mig en bild av hur allvarligt det var, och det lyckades väl inte så bra i början.
Jenny säger: Vad betyder det för dig att du har blivit svensk Hjälte?
Barbro Jönsson säger: Det är ytterligare ett tecken på att de beslut jag fattade i början var de rätta. Också väldigt betydelsefullt att veta att det finns folk bakom mig.
420 säger: Hur mådde du efter första attacken?
Barbro Jönsson säger: Konstigt. Det var upp- och nervända världen. Men samtidigt mådde jag inte dåligt i den bemärkelse att man blev helt lamslagen. Det var väldigt viktigt för mig att fortsätta jobba.
jonas säger: Vad säger dina kollegor om vad som hände?
Barbro Jönsson säger: Mina kollegor på åklagarkammaren var väldigt upprörda och bekymrade. Nu har det lugnat ner sig och i dag är man mest upprörd över att det har varit ett angrepp på rättsväsendet.
Jimmy säger: Hej! Vill egentligen bara uttrycka min beundran för ditt kurage! Skönt att det fortfarande finns människor som du! Fråga då: Tror du att det civila samhället kan få fram bra metoder som är riktigt/verkligen effektiva mot organiserad brottslighet?
Barbro Jönsson säger: Ja, det tror jag. Men då måste man titta på hela samhället och inte bara rättsväsendet. Vi kan bara verka i en sluten cirkel. Alla måste ta sin del i det här.
Martin säger: Hur känns det att vara vinnare i svenska hjältar?
Barbro Jönsson säger: Otroligt ärorikt, ingen diskussion om det.
Barbro-fan säger: Vem är din förebild?
Barbro Jönsson säger: Det är så brett spektrum på det. Min förste chef på åklagarmyndigheten, Sten Styring, till exempel. Och så en annan chef som jag hade som heter Solveig Riberdahl. Och så Torbjörn Nilsson och Henke Larsson för de står för lagande och fair play i mina ögon.
jossan säger: Har du alltid velat bli åklagare?
Barbro Jönsson säger: Nej, inte alltid. Men sedan jag gjorde första delen av min tingsmeritering på åklagarmyndigheten i Kalmar 1979 så har jag velat bli det.
Fosso säger: Om någon skulle försöka headhunta dig till en stor amerikansk advokatfirma med fet lön, skulle du ta det då?
Barbro Jönsson säger: Nej, det skulle jag inte. Jag tycker inte om det amerikanska rättssystemet. Dessutom får man jobba alldeles för mycket.
oswald säger: Var ska hjältestatyn stå som du får på galan?
Barbro Jönsson säger: Det är också en sak jag funderar över, för jag vet inte hur stor den är. På spiselkransen kanske. Eller på jobbet så kan jag reta alla mina kollegor.
Akalla säger: Att bli en sån här hjälte är säkert ärofyllt, men tar det inte tid från ditt arbete som åklagare?
Barbro Jönsson säger: Nej,det gör det inte. Det här får man göra på sin fritid.
Moderator säger: Nu är tiden snart slut. Här kommer sista frågan.
Annika säger: Vad tror du att gärningsmännen tänker när det här har blivit uppmärksammat på det här sättet? Tror du de fortsätter att skrämma andra eller blir de avskräckta när de ser att folk inte viker sig?
Barbro Jönsson säger: Förhoppningen är att de ska tänka en gång extra nästa gång när de ser att folk inte viker sig. Att de lär sig att det lönar sig inte.
Moderator säger: Tack Barbro Jönsson och alla ni som chattade!
Barbro Jönsson säger: Tack!

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet