Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Komma ut som homosexuell i Finland när jag var 16”

Mark Levengood om vad som är det modigaste han själv har gjort

I dag chattade Mark Levengood, som är ordförande i Svenska hjältar-juryn, med Aftonbladets läsare.

Mark Levengood i chattartagen.   Mark Levengood i chattartagen. Foto: Mattias Sandberg

Mark Levengood säger: Nu sitter jag klar här, har överlevt bokmässan med tusentals besökare och en sky av svininfluensa. Klar att börja chatta!
Moderator säger: Nu kör vi!
Tina säger: Hej Mark, jag tycker att alla som törs vara sig själva är en hjälte, alla som varit onda och ändrar sig är hjältar, alla som kan se en ny vinkel i det tråkiga, hur väljer du vem som vinner? Vem berör dig mest?
Mark Levengood säger: Hej Tina! Du har rätt, fast jag skulle vilja lägga till att hjälte blir man när man vågar vara större än sig själv. När man vågar släppa sin rädsla och agera för det man tror på - då ringer det i hjälteklockan. Det är ju inte bara jag utan hela juryn som väljer, och det är svårt, vi vrider och vänder. Många fler skulle förtjäna titeln.
Janos säger: En del tycker att man borde lagstifta om att man ska vara skyldig att ingripa om man ser någon t ex bli misshandlad. Vad tycker du om det?
Mark Levengood säger: Tycker det är bra, som en vägledande lag. Blir ju svårt att döma någon, man kan bara skylla på att man är närsynt eller något, men vissa lagar skapar ändå norm. Som lagen om barnaga - visst sker det att barn även idag far illa här, men vi VET alla att det är fel.
Olof säger: Hej Mark! Vad är det modigaste du gjort i ditt liv?
Mark Levengood säger: När jag kom ut som homosexuell i Finland när jag var 16 år gammal. Det var ingen dans på rosor.
Fiffi säger: Hej! Vem har vunnit tidigare? Vad har de gjort för att vinna?
Mark Levengood säger: Kolla in vår hemsida aftonbladet.se, där finns en historik. Vi har utsett 15 hjältar, och var en av dem är en klar stjärna på en heroisk himmel.
Mia säger: Hej, Vet en hjälte, som har verkligen kämpar, men ändå inte lyckats få respons, denna personen är arbetslös, som jag vet sökt c.a 700 arbeten men får ändå inget arbeten. Personen är högutbildad, och har varit en av sverigen bästa i sitt slag. Det tycker jag är en hjälte, som också söker nya arbeten.
Mark Levengood säger: Håller helt med dig. Att fortsätta kämpa mot hopplösa odds - det är just vad vi menar med hjältar i vardagen. På det sättet blir ju din vän en segrare, vad som än händer. Lycka handlar inte om att lyckas, utan att fortsätta kämpa för det man tror på.
Ernie säger: Hej Mark! Vem tycker du är den största finska hjälten genom tiderna?
Mark Levengood säger: Urho Kekkonen. Snygg var han också.
Sisu säger: Hej! Hur ska man uppfostra sina barn att vara modiga och hjälpa andra? Jag är rädd att de ska bli övermodiga och ta dumma risker...
Mark Levengood säger: Ja, det är skillnad på att vara hjälte och vara dum i huvudet. Jag tror du ska börja med att träna barnen i empati, då brukar man småningom förstå att om jag arbetar för att den här världen ska vara bra för alla, då blir den också bra för mig.
Ubbe säger: En kvinna som fått enorm uppmärksamhet senaste tiden är Anna Anka. Har hon hjältepotential?
Mark Levengood säger: Det är också skillnad på att ha ett stort hjärta och en stor käft.
Ruben säger: Hur många gånger om dagen härmar folk dig för din dialekt?
Mark Levengood säger: Haha, hur många gånger som helst. Många gör det helt oavsiktligt, tydligen är det ett tecken på att man är musikalisk. Men jag har inget emot det.
Mark, kan man träna sig till att bli en hjälte? säger: Hej Mark, kan man träna sig till att bli en hjälte, och hur gör man då?
Mark Levengood säger: Ja, man kan träna sig. Genom att aktivt tackla de områden man är rädd för och småningom övervinna sin rädsla, där tror jag man ska börja. Rädsla är tyvärr en drivkraft för många, istället för att göra saker så undviker man att göra saker.
Mina säger: Vem är din största vardagshjälte?
Mark Levengood säger: En som hette Anna. Hon flyttade hem till Sverige som 102-åring efter 80 år i USA för hon ville dö vid Siljans strand där hon var född. Men sen när hon kom hit så ville hon inte alls dö, för hon blev kär istället, i en 95-åring. När jag frågade vad hennes barn tyckte om det sa hon "Äsch, de är så senila!"
Stina säger: Tycker att man absolut ska nominera killen som klättrade upp på ett tak för att dämpa 6 åringens fall från ett höghus i Brunnsbo men vet inte hur man nominerar honom när man inte vet vad han heter eller var han bor. Hur ska jag göra? /Stina
Mark Levengood säger: Skriv lite bakgrund till historien och lita på att de på Aftonbladet har koll över detaljerna. Vi har utmärkta researchers på tidningen. Jag tycker dessutom du har god smak i vad du vill nominera! :)
Anna säger: Hej! Hur väljer ni vem som är allra mest hjälte, när alla gjort så fina grejer?
Mark Levengood säger: Det är väldigt svårt. Ibland är diskussionen oerhört hetsig och passionerad. Vi väger etiska spörsmål mot emotionella. Varje jurymedlem har ju sin egen bakgrund, sina egna rädslor och sina egna preferenser. Så någon absolut rättvisa går inte att skipa, men vi gör så gott vi kan.
Filip säger: Ser du dig själv som en hjälte? Du arbetar ju aktivt för att hjälpa utsatta länder etc. Men har du gjort något extraordinärt som skulle kunna göra dig själv nominerad?
Mark Levengood säger: Tack för det inbyggda berömmet :) men nej, jag skulle inte fylla kriterierna för den typen av hjältedåd vi söker i Svenska Hjältar.
Hanna säger: Jag tycker att Försäkringskassan behöver hjältar. Men man förstår att de som jobbar där har det tufft, när de måste vara så hårda mot människor som är sjuka och svaga. Jag skulle vilja att fler klev fram och ställde sig på de sjukas sida, av civilkurage. Hur uppmuntrar man det? Att man inte bara är tyst av rädsla för chefen.
Mark Levengood säger: Utmärkt förslag. Tror som du, att det inom Försäkringskassan arbetar många fantastiska varelser som låter sitt hjärta stundom gå för regelboken. Lex Maria är ju en kategori av hjältedåd, folk som vågar strida mot orättvisor på sin arbetsplats. Det är inte att bita handen som föder en, det är att våga styra bort handen från fel ställe.
Sara säger: Hej! Är det inte lite läskigt att de där helikopterrånarna nästan blir lite hjältar? Alla verkar tycka att de är coola, typ.
Mark Levengood säger: Förstår precis hur du menar, och blir irriterad på mig själv som motvilligt tycker att det var ett väldigt elegant rån. Det är en läskig tendens, och liksom jag tror att hjältar föder hjältar tror jag att skurkar inspirerar skurkar.
Zoom säger: Vem är din favorit-superhjälte??
Mark Levengood säger: Modesty Blaise. Supercool och snygg som ingen annan.
patrik säger: Är det här bland de roligaste jobben du haft hittills?
Mark Levengood säger: Ja.
Kungen säger: Hur många personer tror du verkligen kommer att kolla på detta program?
Mark Levengood säger: Det behöver jag inte tro, vi får rätt exakta siffror småningom. Fast det viktiga är inte hur många som ser, det viktiga är vad som sker hos dem som tittar.
Sara säger: Hej! Läste om juryn - vem bestämde vilka som skulle sitta i den?
Mark Levengood säger: Tja, trallalaa...det var bland annat jag.
Tycker det är så bra att uppmärksamma de hjältar som finns omkring oss men som ingen skriver om. säger: Hej hjältarna finns omkring oss. Min stora hjälte är min pappa som alltid på ett glatt humör hjälper alla, fast han inte alltid har haft det lätt själv.
Tycker det är så bra att uppmärksamma de hjältar som finns omkring oss men som ingen skriver om. säger: Hej hjältarna finns omkring oss. Min stora hjälte är min pappa som alltid på ett glatt humör hjälper alla, fast han inte alltid har haft det lätt själv.
Mark Levengood säger: Din pappa låter som en fin hjälte. Nästan alla barn tycker att pappa är hjälte, även om han för en utomstående kan framstå som en stor hög av skit. Men din pappa låter som en riktigt fin man, hälsa honom så hjärtligt.
mm säger: Har ni några kriterier för vem som kan nomineras?
Mark Levengood säger: Inte många. Men det ska vara någon som är verksam i Sverige eller med Sverige som utgångspunkt, och det ska vara folk som agerar i vardagen. D v s kända människor, som Fuglesang som ju också är en hjälte, kan inte vinna just detta pris.
Tore säger: Någon personlig favorithjälte från tidigare år?
Mark Levengood säger: Ja, många. Margit Rapp, Kristian Kablack (hur stavar den där lilla hjälten sitt namn?), Christoffer från förra året...
Christer säger: Hur många år kommer Svenska Hjältar hålla på tror du? tar hjältarna slut?
Mark Levengood säger: Tvärtom, det föds fler och fler hjältar ju längre vi håller på. Så en rimlig gissning är att vi kommer att hålla på 850 år.
Moderator säger: Nu avslutar vi dagens chatt med Mark Levengood! Tack för att du tog dig tid och tack alla som ställt frågor!
Mark Levengood säger: tack allihopa! Nominera nu flitigt så ses vi på galan 14:e december!

aftonbladet.se
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet