Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Jag tänkte bara på att hjälpa henne”

Madelene stoppade en våldtäktsman – och vågade vittna vid rättgången

KARLSTAD. Hon hoppade av nattbussen, sprang ifatt en våldsman och stoppade överfallet mot 22-åriga Natalie Holmer.

En månad senare blev Madelene Sundström, 28, själv attackerad av samme man. På samma nattbuss.

Nu är han gripen och dömd – och Madelene utsedd till en av årets Svenska Hjältar.

ÅRETS MEDMÄNNISKA 2009:

Madelene Sundström, 28, Karlstad.

Juryns motivering:

”Madelene är en Svensk Hjälte 2009 för att hon, utan att tveka och med fara för sig egen säkerhet, räddade en tjej från att bli våldtagen.”

Överfölls av samme man Madelene Sundström kramar om Natalie Holmer, tjejen hon räddade från ett sexöverfall genom att hoppa av natt- bussen och springa ikapp våldsmannen. En månad senare råkade Madelene själv ut för samme man, hon kunde då lämna ett signalement så att mannen med hjälp av ”Efterlyst” i TV3 kunde gripas och dömas till fängelse.   Överfölls av samme man Madelene Sundström kramar om Natalie Holmer, tjejen hon räddade från ett sexöverfall genom att hoppa av natt- bussen och springa ikapp våldsmannen. En månad senare råkade Madelene själv ut för samme man, hon kunde då lämna ett signalement så att mannen med hjälp av ”Efterlyst” i TV3 kunde gripas och dömas till fängelse. Foto: LARS HEDELIN

När vi träffas i folkvimlet i Karlstad verkar inte en människa reagera, trots att de flesta hört talas om henne och hennes insats.

– Någon kändis här i stan är jag absolut inte och jag tycker inte själv att jag gjort något märkvärdigt.

Men det tycker juryn för Svenska Hjältar som är imponerad över ditt mod och din rådighet den där natten. Så nog har du väl gjort något märkvärdigt?

– Visst har många undrat hur jag vågade. Och min mamma sa att karln kunde ju haft en kniv gömd. Men jag tänkte aldrig så. Eller rättare sagt – jag tänkte inte alls på riskerna utan bara att jag måste hjälpa tjejen. Hon var ju helt ensam med en otäck man efter sig i mörkret.

Du verkar helt orädd trots att du är ganska liten och inte ser särskilt stark ut.

– Vet inte riktigt, snarare är jag väl dumt orädd. Jag väger inte för och emot: Vågar jag? Vågar jag inte? Jag tror väl att alla människor är goda och snälla. Då tänker man inte på att saker och ting kan vara farliga, man bara handlar.

Finns det något du är rädd för?

– Egentligen inget. Jo, kanske att drabbas av stress som jag inte kan hantera. En sådan period har jag haft. När allt bara blev för mycket, i jobbet och så. Jag hade rätt stort ansvar, pressen blev för stor. Så jag mådde inte alls bra, ville bara dra upp huvtröjan och inte visa mig ute bland folk. Det var faktiskt en overklig situation för den personen var inte jag. Folkskygg, inte alls cool.

– Jag ville bara tillbaka till den vanliga utåtriktade Madde och så småningom blev jag helt okej igen. Men efter det förstår jag hur människor som går in i väggen kan känna sig.

”Blev paralyserad”

Att du själv attackerades av samme man en månad senare, på samma nattbuss – det låter som en helt osannolik rysare.

– Usch ja. Det var verkligen hemskt. Jag satt vid fönstret och han tryckte sig ner bredvid precis som han hade gjort med Natalie. Sedan började han fråga om jag ville följa med honom hem och ha sex. Helt sjukt. Han blev äckligt närgången, greppade tag i min handled. Jag försökte freda mig och knuffa honom ut mot gången. Det konstiga är att jag inte kände igen honom, jag blev liksom paralyserad, jag ville skrika men kunde inte. Men plötsligt kopplade jag att det kunde vara samma person som överföll Natalie.

Vad hände?

– Ett par som satt en bit bort reagerade och fräste ifrån: Lämna henne i fred! Sedan följde de mig från busshållplatsen. Vi spanade efter killen som hoppat av hållplatsen innan. Jag ringde polisen, men mannen var försvunnen.

Du hjälpte senare till med signalement och vittnesmål i TV3:s ”Efterlyst”. Och så greps mannen 1 oktober. Hur var det att möta honom vid rättegången?

– Först jättejobbigt, jag kunde inte ens titta på honom, men när jag vittnat så kändes det bara: Yes, jag klarade av det!

Du är utsedd till Svensk Hjälte och snart en av huvudpersonerna på den direktsända Hjältegalan i TV4 nästa måndag. Har du förändrats som person?

– Nej, det tror jag inte. Vad är egentligen grejen? Jag har inte riktigt greppat allt ännu. Galan i tv, oj, då får jag väl världens superchock. Men det ska bli väldigt kul.

Hur ser en helt vanlig dag ut i ditt liv?

– Inte särskilt dramatisk, ha, ha. Jag cyklar till Löfbergs Lila där jag jobbar på rosteriet och packar kaffe. Sedan cyklar jag hem igen.

Har rest i Asien

Just nu ja. Men man vet aldrig med Madelene Sundström. Hon är utbildad kock i botten. Har jobbat i tre olika omgångar i Oslo, bland annat som avdelningschef i livsmedelsbranschen och assisterande butikschef i ett prestigefyllt bageri. Hon har också gjort en längre resa i Asien och fått inspiration att börja plugga socialantropologi.

Ett av hennes största intressen är mode så vi kryssar runt i klädaffärerna i Karlstad och Madelene erkänner:

– Ja, snygga kläder är otroligt roligt. Jag har nog rätt bra koll, mina kompisar brukar skoja om att jag borde bli personlig shopper. Hjälpa folk till rätt plagg, hm, det vore kul.

Så vad får vi se dig i för klänning på galan?

– Vet inte än, men något med fluffig tyllkjol kan det nog bli.

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet