Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Här har jag mitt hjärta”

Klara skolan – så får du träna med Moussa

Foto: Björn Lindahl

Moussa N´Diaye, 38, såg hur eleverna misslyckades i skolan.

Men han vägrade acceptera det.

Och lösningen fanns – hos ett basketproffs i USA.

Du är nu en Svensk Hjälte och ska hyllas på galan i Stockholm. Men vi sitter i en gymnastikhall i Gävle. Varför?

– Det är här jag har mitt hjärta. Mitt liv. Ser du alla barnen som tränar basket? Nästan alla har invandrarbakgrund. Och många misslyckas med det viktigaste. Skolan. Så jag bestämde mig för att göra något åt det.

Hur började det?

– Jag jobbar som resursperson på skolorna. Och trots att vi bor i ett land med så bra förutsättningar såg jag att många elever inte klarade sig. Och det är inte acceptabelt.

Vad gjorde du?

– Min bror är basketproffs i USA. När jag bodde hos honom såg jag hur man arbetade med ungdomar. Så jag tänkte att jag skulle göra samma sak. Så för nio år sedan startade jag en basketskola och sedan en förening.

Men vad är det som är så speciellt med det?

– Basketen är inte det viktiga. Det unika är att vi ställer krav på att barnen ska klara skolan. Vi ordnar allting annat genom sponsorer. Det enda de behöver göra är att klara sin skolgång.

”Vi ska inspirera dem”

Räcker det?

– Nej, vi försöker övertyga politikerna att bygga ett aktivitetshus, där barnen kan få skolhjälp. Många av dem kommer inte klara sig annars. Fokus är inte att vi vuxna ska vilja att de lyckas. Vi ska inspirera dem så att de känner att ”det är jag som ska lyckas”.

Du tränar själv 22 grupper i veckan. Blir aldrig din familj sur för att du inte är hemma i stället?

– Nej, min fru har stor förståelse för det här. Och mina två söner älskar basket. Har vi tråkigt en söndagkväll går vi alltid ut och spelar.

Hur var du själv som barn?

– Inte speciellt lydig. Så jag ser mig själv i många av barnen här inne. Jag ser hur många vuxna dömer ut dem som omöjliga. Men jag var likadan. Och jag var inte omöjlig. Men man måste våga ställa hårda krav på dem.

”Jag är beredd att offra allt”

Vad får du av allt ditt slit?

– För några år sedan skulle jag träffa Nelson Mandela. På den tiden förstod jag inte hur man kunde vara beredd att dö för en sak. Jag tyckte det var galet. Men nu förstår jag. För titta på alla som är här i kväll. Alla ledarna. Alla ungarna. Alla föräldrarna. Jag känner mig privilegierad som fått starta det här. Och nu har jag också hittat något som jag är beredd att offra allt för.

Är du en hjälte?

– Jag är inte ensam om det här. Många har satsat egna pengar, följt med på resor och alltid ställt upp. Så det finns många hjältar här.

För fem minuter sedan skulle du vara på ett möte. Men du står fortfarande här, mitt i gymnastikhallen, med barnen. Varför?

– Det är precis det som det handlar om. Jag kan inte gå nu. De här barnen behöver ledare som inte går så fort klockan ringer. Annars kommer de inte att lyckas – och det kommer att kosta oss alla.

ÅRETS ELDSJÄL

Moussa N`Diayes, 38, Gävle.

Juryns motivering:

”Moussa är en Svensk Hjälte 2009 för att han under nio år vigt sitt liv åt Gävles ungdomar. Moussa har tränat och coachat dem i både basket och livet mot att de sköter skolan.”

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet