Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Så hyllades hjältarna

Känslorna svallade över när svenska hjältarna hyllades

Några av årets svenska hjältar förenade på scenen.   Några av årets svenska hjältar förenade på scenen.

Nu är Svenska hjältar-galan över för den här gången. Det blev en kväll med prisade hjältedåd, tårar och glädje, kära återseenden och spännande överraskningar.

Och ännu fler tårar.

Årets medmänniska

Efter en mäktig inledning där The Soundtrack of our lives och Tommy Körberg tillsammans framförde en version av David Bowies ”Heroes” presenterades den första hjälten: Madelene Sundström, 28, från Karlstad. Hon fick utmärkelsen för att hon i våras hoppade av en nattbuss och hindrade en våldtäktsmans överfall mot 22-åriga Natalie Holmer.

Det blev ett lika överraskande som kärt återseende på scenen med Nathalie och hennes föräldrar. Tårarna flödade, inte minst i publiken.

– Vi är evigt tacksamma för att du räddade vår älskade dotter. Du kommer alltid att vara Nathalies skyddsängel sade pappan.

Förutom förutom hjälteutmärkelsen fick Madelene en resa till Mexiko för ett besök på Caza Azul, som var hem för konstnären Frida Kahlo, Madelenes egen hjälte.

Årets barnhjälte

Nästa hjälte på scenen var Liv Kjellberg, 10, från Sollebrunn. Liv, som blev mobbad i skolan, men som kämpade emot och samlade in pengar till organisationen Friends. Liv möttes av stående ovationer av publiken och överraskades av idolen Kitty Jutbring på scenen.

– Du är helt fantastisk, sade Kitty och gav henne en skottkärra full av prylar och en resa till Liseberg för Liv och hela hennes klass.

– Ge aldrig upp! var Livs hälsning till alla andra mobbade barn.

Årets skyddsängel

Hossein Afshin, 37 fick pris för att han räddade livet på sexårige Grâcien Lokamba genom att ta emot honom när han föll från ett sjätte våningen av ett bostadshus.

– Han är en del av min familj, jag älskar honom, sade Hossein som sedan fick sällskap av Grâcien och pappa Booka Lokamba på scenen.

Mark Levengood avslöjade att Hossein ska gifta sig och bjöd paret på en bröllopsresa till Egypten.

– Det saknas ord för mina känslor, sade en märkbart rörd Hossein efteråt.

Årets Eldsjäl

– Det går inte att beskriva, det är så häftigt, sade Moussa N'Diayes, 38, när han belönades för sitt arbete som baskettränare och förebild för ungdomar i Gävle.

Han överraskades på scenen av lille Pabi Janneh, som har Moussa som förebild, för kvällen klädd i en likadan kostym. Några av Moussas ungdomar dök på videolänk och jublade för en förvånad Moussa, som fick 200 baskedbollar och annan utrustning till sitt arbete.Årets kämpe

Barnmorskan Anna Rydmark Venegas, 68, presenterades av toppdiplomaten Jan Eliasson och integrationsminister Nyamko Sabuni. Hon belönades för sitt oförtröttliga kamp för papperslösa flyktingars rätt till vård, bland annat genom en hemlig flyktingklinik.

Hon fick en hälsning från en av alla tacksamma flyktingkvinnor, Nereyda Tuesta de Ramirez:

– Vi kommer att ordna en fest åt dig, Anna vår hjälte!

Den festen kommer få en extra skjuts av en meny komponerad av stjärnkocken Markus Aujalay och tangolektioner från dansläraren Daniel Da Silva.Årets livsgärning

Sist ut var Sam och Stina Dahlgren, 88 och 83. De fick ta emot statyetten av ingen mindre än Abba-stjärnan Anne-Frid Reuss.

Paret Dahlgren har tagit hand om utstötta, ensamma och hemlösa människor och hemlösa sedan 1951.

– Den tacksamhet man får tillbaka är så roligt och det ger så mycket. Den är värd mer än all rikedom i världen, sade Stina.

Mark Levengood läste upp ett brev från drottning Silvia och överlämnade det i inramad form. Paret belönades även med en upprustning av den kursgård de byggde på 50-talet, så deras förening kan fortsätta verksamheten där i många år.

Som avslutning förenades alla hjältarna på scenen.

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet