Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Kändisarna snyftade – och jublade

Teatergråt? Nej, skådespelaren och regissören Josef Fares glädjetårar var äkta. Under Svenska Hjältar-galan på Cirkus grät han och bordsgrannen från regeringen, arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M), i kapp. När de inte skrattade förstås.   Teatergråt? Nej, skådespelaren och regissören Josef Fares glädjetårar var äkta. Under Svenska Hjältar-galan på Cirkus grät han och bordsgrannen från regeringen, arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M), i kapp. När de inte skrattade förstås. Foto: EIVIND VOGEL-RÖDIN

Hjältarnas dåd berörde på djupet.

Kändisarna i publiken kämpade med tårarna.

– Det är tur att det fanns stora näsdukar, sa Gudrun Schyman, 61.

Och hon var inte ensam.

Björn Ranelid, Nanne Grönvall, Josef Fares och Sven Otto Littorin är bara några av de kända svenskar som fick två rörande timmar på Cirkus när 2009 års Svenska Hjältar fick sina priser.

”Det går rakt in”

När Karlstadtjejen Madelene Sundström, som räddade Natalie Holmer från att bli våldtagen, ropades upp reste sig publiken för att hylla hennes mod. Först att ställa sig upp var skådespelaren Pia Johansson som blev så rörd att hon var tvungen att ta till bordsservetten.

– Det är så skönt att se en människa som reagerar på instinkt. Jag känner mig så upprymd över att hon är så stark. Det går rakt in, säger Pia Johansson, 49.

”Så handlingskraftig”

Jublet var enormt när tioåriga Liv Kjellberg från Sollebrunn utsågs till årets barnhjälte för sin kamp mot mobbning. Iklädd en rosa paljettklänning som matchade hennes chockrosa hår fick hon möta sin stora idol – radio- och tv-profilen Kitty Jutbring. Nu var det Nanne Grönvalls tur att bryta ihop.

– Det här är så mycket känslor. Jag blir så imponerad av Liv. Hon är så handlingskraftig när de flesta tiger på grund av skulden och skammen. Det är så stort, sa Nanne Grönvall, 47.

Hejaklacken lyfte taket

Till mäktiga hiphoprytmer gjorde elvaåriga Pabi Janneh entré på scenen för att lämna över sitt pris till Moussa N’Diaye.

Från Gävle hade han med sig en hel hejaklack som fick taket att lyfta.

Från läktaren kunde man också höra hans son skrika: Hej pappa!

Efter showen var sonen stolt, men lite avundsjuk på Pabi som fick överlämna priset.

– Det var coolt. Men varför var det inte jag i stället?

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet