PRESENTERAS AV

Bröderna räddade livet på sin farmor

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Räddade farmor Felix, 11, och Max, 8, räddade livet på sin farmor när hennes hjärta stannade.
SVENSKA HJÄLTAR

Kolmården. Felix och Max Falkenlind var på väg till kiosken för att köpa glass när deras farmor plötsligt fick hjärtstopp, föll baklänges och spräckte skallbenet.

Utan att tveka satte bröderna i gång med hjärt- och lungräddning.

– De grät under tiden men gjorde ändå rätt och gav farmor livet tillbaka, säger pojkarnas mamma Cathrine Falkenlind.

Farmor Ingegerd Ericsson, 72, har alltid varit en viktig del av bröderna Falkenlinds liv, en riktig busfarmor. Därför blev det extra känslosamt när hon helt plötsligt föll ihop under promenaden på en enslig skogsväg i Kolmården utanför Norrköping.

– Jag fick panik men kom att tänka på vad jag hade sett på tv. Min lillebrorsa ringde ambulansen och vi började göra hjärt- och lungräddning, säger Felix Falkenlind som också har fått öva på att ge hjärtmassage i skolan.

”Mötte ambulansen”

Efter ett tag kom en man förbi och hjälpte till innan ambulansen kom och förde en fortfarande medvetslös farmor till sjukhuset. När hjälpen kommit hade Felix tid att ringa till sin pappa.

– Han sa att farmor ligger på marken och andas inte. Det var bara att lägga på luren och åka. Jag mötte ambulansen på vägen och det var inte kul att veta att mamma låg däri, säger Christian Falkenlind.

Det blev en traumatisk upplevelse för bröderna Falkenlind som ändå lyckades behålla lugnet i den pressade situationen. När sjukhuspersonalen stängde av respiratorn ett par dagar senare var det stor sannolikhet att farmor Ingegerd inte skulle klara sig.

Farmor sitter upp

Men hon vaknade upp, omtöcknad och med minnessvårigheter, men vid liv. Några veckor senare är farmor fullt verbal, sitter upp och har påbörjat rehabiliteringen för att komma tillbaka till ett liv med lek och stoj.

– Då såg pojkarna att deras insats gav effekt. Varje minut är ju viktig i sådana här sammanhang och nu kom hjälpen med en gång, säger Cathrine som inte ens visste att bröderna kunde hjärt- och lungräddning.

”Stolt över dem”

– Jag blev väldigt förvånad. Från att prata om den här typen av åtgärder till att faktiskt klara av det i en så känslosam situation är imponerande. Nu kan farmor fortfarande vara en del av deras liv, säger hon och får medhåll av pappa Christian.

– Jag är stolt över dem. De har ju räddat livet på farmor, annars hade det varit kört i stort sett.