Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Carina en hjälte för sina grannar

En skål över häcken Carina, Ingegerd och Sten-Eric blev grannar i koloniområdet i Halmstad för tolv år sedan.   En skål över häcken Carina, Ingegerd och Sten-Eric blev grannar i koloniområdet i Halmstad för tolv år sedan. Foto: Anders Andersson

Ingegerd Svensson, 71, drabbades av cancer och blev inlagd på sjukhus - mitt i sommaren när gräset behövde klippas och blommorna vattnas. Men hon behövde aldrig oroa sig. Grannen Carina Lennartsson, 52, tog hand om allt.

– Vi behövde inte tänka på något. Carina var helt fantastisk, säger Ingegerd.

”Man kan ju aldrig ersätta sådant med pengar så det här var vårt stora tack”, säger bohjälten Carinas grannar, Ingegerd och Sten-Eric.   ”Man kan ju aldrig ersätta sådant med pengar så det här var vårt stora tack”, säger bohjälten Carinas grannar, Ingegerd och Sten-Eric. Foto: Anders Andersson

För tolv år sedan blev Carina och Ingegerd närmsta grannar i koloniområdet i Halmstad. Sedan dess hjälps de åt när det behövs och stannar ofta och småsnackar över häcken.

– Där brukar vi träffas med vår lilla whisky då och då på sommarkvällarna, säger Ingegerd.

Grannen sa stopp

Men förra sommaren blev annorlunda. Ingegerd drabbades av äggstockscancer, en tuff sjukdom som kom tillbaka för två veckor sedan. Då, mitt i varmaste juli tvingades Ingegerd spendera fem veckor på sjukhus och sedan åtta veckor i rullstol. Det var omöjligt för henne att sköta gräsmattan och alla 50 pelargoner och hennes man Sten-Eric tvingades flänga fram och tillbaka mellan sjukhuset, stugan och lägenheten. Tills grannen Carina sa stopp.

”Var en baggis”

– Strunt i stugan, den sköter jag. Jag klippte gräset, vattnade blommorna och tände upp ibland så att stugan såg bebodd ut. För mig var det en baggis, säger Carina.

Men för Ingegerd och Sten-Eric betydde Carinas hjälp allt. De nominerade henne till Bohjälte 2012, som är en del i Svensk Fastighetsförmedlings engagemang i Svenska Hjältar. Carina tog hem rubbet och vann förutom äran även biljetter till Svenska Hjältar-galan i december.

”Ovärderligt”

– Jag blev verkligen överraskad och det ska bli en spännande upplevelse för jag har sett galan på tv men aldrig själv varit på något liknande, säger Carina.

Det är hon värd, tycker grannarna Ingegerd och Sten-Eric som överraskade sin vinnare med champagne vid stugan.

– Det var en ovärderlig avlastning för oss. Och man kan ju aldrig ersätta sådant med pengar så det här var vårt stora tack, säger Ingegerd.

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet