Dagens namn: Naemi, Naima
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”När man är vuxen är det jättebra att vara speciell”

Mark Levengood.   Mark Levengood. Foto: BJÖRN LINDAHL

Sex frågor till Mark Levengood, som har arbetat med Svenska Hjältar sedan starten 2007.


Varför drar Svenska Hjältar ut på skolturné?

– Under vår resa med Svenska Hjältar har vi lärt oss mycket och samlat på oss ett helt unikt material. Och eftersom vi tycker att dagens ungdom är den bästa och smartaste som någonsin existerat så tror vi att vårt material skulle vara väldigt intressant att prata kring. Och för vår egen skull tycker vi att det ska bli kul att träffa alla ungdomar.
 

Har du själv gjort något modigt någon gång?

– Jag har gjort modiga saker, men på ett lite annat plan. När jag bodde i Finland och blev kär i min första pojkvän och vi gick ut öppet med det. Vi var de enda bögarna vi kände till, det var inte många som levde öppet som homosexuella i Finland på 80-talet. Man blir väldigt stark när man är kär och samtidigt lite kollrig och tänker konstigt, det var kanske lite dumt men modigt.
 

Din man Jonas Gardell har skrivit en bok om åren på 80-talet när hiv/aids kom till Sverige. Hur var den tiden?

– De åren var tuffa på alla sätt, dels var sjukdomen i sig ett stigma och förutom det så det var väldigt stigmatiserande att vara homosexuell överhuvudtaget.
 

Och nu har ni barn också. Har din inställning till livet förändrats av det?

– Om ett hot är riktat mot en själv, det är en sak. Men att dina barn omfattas av hot är något alldeles annat och tusen gånger värre. Då blir det ännu viktigare att försöka forma den värld som barnen kommer att leva i en dag och hoppas att det blir en värld som inte präglas av rädsla.
 

Vem var du när du gick i nian?

– Då hade jag nästan enbart problem med lärarna och var hemskt skoltrött. Jag spelade teater på kvällarna och kunde för mitt liv inte motivera mig att gå till skolan. Däremot blev jag mot alla odds aldrig mobbad trots att jag hade enorma glasögon och stammade jättemycket. Jag hade heller inga problem med att vara homosexuell, för mig var det aldrig jobbigt konstigt nog. Jag vet att många tycker att det är jobbigt i den åldern och jag får fortfarande många brev från unga homosexuella i dag.
 

Vad önskar du att du hade vetat när du var 15?

– Att om man bara ser till att leva sitt liv på sina egna villkor så är det väldigt roligt att vara vuxen. När man är 15 kan man inte ana hur mycket roligt det är som väntar. Jag önskar att alla ungdomars specifika egenskaper kan få överleva, att de kommer ut ur tonåren och är precis lika speciella som när de föds, att de inte har försökt bli som alla andra. För när man är vuxen är det jättebra att vara speciell.

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet