Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Nu kommer vi till Jönköping!

Andra stoppet på turnén tar upp ett riktigt svårt och viktigt ämne

Svenska Hjältars skolturné drar vidare. Efter ­succén i Södertälje har turen ­kommit till Jönköping. Den här gången pratar vi om ett mycket känsligt ämne.

Aftonbladets publisher Jan Helin tillsammans med Mark Levengood, konferencier på skolturnén.   Aftonbladets publisher Jan Helin tillsammans med Mark Levengood, konferencier på skolturnén. Foto: BJÖRN LINDAHL

Lektion 2: om våldtäkt och att våga gripa in när något känns fel.

Madelene Sundström såg hur en tjej blev antastad av en okänd man. Madelene ingrep, och tack vare den snabba insatsen lyckades hon stoppa ett överfall och med hjälp av hennes signalement kunde gärningsmannen gripas.

Hon utsågs till Svenska Hjältars medmänniska år 2009.

Godhet och mod

I måndags fanns Madelene på plats i Rosenlundsskolan i Jönköping för att berätta om hur hon vågade ingripa. Inför en fullsatt aula med 250 niondeklassare i publiken ägnade hon tillsammans med programledaren Mark Levengood, Aftonbladets Jan Helin och andra spännande gäster en timme åt riktigt svåra ämnen. Men också om godhet och civilkurage, mod och medmänsklighet.

– Det viktiga är att folk ­inte ska vara rädda för om man är rädd blir man dum i huvudet. Det är därför vi går in med ett program som lyfter fram att mitt ibland oss finns många bra människor som tar ansvar och motverkar rädsla, säger ­Levengood.

Rosenlundsskolan är andra stoppet på Svenska Hjältars skolturné. Premiären i Södertälje förra måndagen blev en succé som följdes av livliga diskussioner bland eleverna.

– Här i Södertälje finns utanförskap och gängmentalitet och nu pratar eleverna om att våga gå mot strömmen. De har vågat prata om svåra frågor – om att våga vittna, att våga ­berätta vem man är kär i och att våga ingripa. Svenska Hjältars skolturné var en bra avspark, säger skolans rektor Malin Bergalw.

Turné till fem skolor

Under turnén ska fem skolor få besök och fem ämnen avhandlas. Och de som inte får personligt besök den här gången ska inte misströsta.

Man kan både följa turnén live på Aftonbladets hemsida och chatta med hjältarna efteråt. Dessutom har Svenska Hjältar lanserat en helt ny sajt där man kan titta på filmer, tycka till, tävla och testa sitt eget mod.

– Jag hoppas att vi kan förmedla insikten om vad en verklig hjälte är; någon som har mod att välja den goda gärningen och att vi alla har den möjligheten i vår vardag, säger Jan Helin.

 

Klockan 14.45 i dag kan du chatta med Madelene Sundström. Ställ dina frågor till henne redan nu!

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Här stoppar Madelene våldtäkten

Se Svenska Hjältar-filmen här.

mark möter ungdomarna ”Vi går in i skolorna med ett program som lyfter fram att mitt ibland oss finns många bra människor som tar ansvar och motverkar rädsla”, säger Mark Levengood, här med elever från Estniska skolan i Stockholm.   mark möter ungdomarna ”Vi går in i skolorna med ett program som lyfter fram att mitt ibland oss finns många bra människor som tar ansvar och motverkar rädsla”, säger Mark Levengood, här med elever från Estniska skolan i Stockholm. Foto: BJÖRN LINDAHL
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet