Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Var den lilla snubben som försökte vara rolig”

Ulrik Munther om att gå i nian: Var skoltrött

Ulrik Munther.   Ulrik Munther. Foto: LASSE ALLARD

Vem var du när du gick i nian?

– Jag var den där lilla snubben som försökte vara rolig. Jag var rätt liten hela högstadiet och normalpopulär. Sen någon gång under nian slog jag igenom men det hände inte speciellt mycket i skolan. Vi hade gått i samma klass länge så alla visste ju redan vem jag var. Jag fick tårta någon gång men mer än så var det inte. Det var snarare de lite yngre barnen på skolan som uppfattade en på ett annorlunda sätt efteråt.
 

Vad önskar du att du hade vetat när du gick i nian?

– Om jag fick ge mig själv ett tips så skulle det vara att lägga ner lite mer tid på skolan när man ändå var där. Jag var rätt skoltrött och väldigt dålig på att göra läxor, självdisciplinen var inte så bra. För mig blev det snarare så att jag satt och spelade gitarr när jag kom hem. Det var mitt eget val och jag är fortfarande så att jag skjuter upp tråkiga saker. Men nu måste jag ta ett visst ansvar eftersom jag jobbar och är hemifrån mycket mer – jag har inte morsan och farsan på samma sätt. Jag tror att det var bra att jag var tvungen att växa upp fort, man fick många ögon på sig och var tvungen att hålla sig lite i kragen. Det har inte funnits så mycket att hänga ut mig med, även om jag inte är helylle så är jag nog 75 procent ylle i alla fall. Men det är fortfarande stökigt i mitt rum.
 

Har du gjort något modigt som du är extra stolt över?

– Jag är inte den modigaste av personer och har inte gjort så många hjältedåd men försöker ändå att vara en normalsjysst kille. Jag har sagt ifrån när folk har varit taskiga mot någon kompis. Det är ju så ofta i skolan att folk kan retas och hålla på och jag ska inte säga att jag aldrig har gjort det men ibland har någon gått för långt och då har jag vågat sätta ner foten.
 

Vem är din hjälte?

– Det finns så många hjältar, vardagshjältar som gör goda gärningar och hjältar som räddar livet på andra. Men sedan finns det ju musikhjältar också och då tycker jag att Beatles är hjältar för de har ändrat musiken och var tidiga med det som vi i dag kallar popmusik.
 

Om du kunde få en superhjältekraft, vilken skulle det vara?

– Då skulle jag vilja kunna resa i tiden. Då hade man kunnat gå tillbaka och göra om saker som inte gick så bra första gången eller kolla in i framtiden. Det vore coolt att kunna resa tillbaka, lära sig lite mer om historia och göra om någon konsert som man kanske sjöng lite kasst på eller rädda folk från förfärliga öden.

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet