Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Ashkane får stanna i Sverige

Hjälten som räddade Mio, 4, fick glädjande besked

Ashkane Akabari kastade sig i vattnet den där dagen 2009. Mio, då fyra år, hade halkat på en klippa och fallit i vattnet och när mamma Mickaela hoppade efter hamnade de båda i nöd. Ashkane tvekade inte och med Mio under armen och Mickaela hängande på ryggen lyckades han ta dem i land. Ashkane Akabari kastade sig i vattnet den där dagen 2009. Mio, då fyra år, hade halkat på en klippa och fallit i vattnet och när mamma Mickaela hoppade efter hamnade de båda i nöd. Ashkane tvekade inte och med Mio under armen och Mickaela hängande på ryggen lyckades han ta dem i land. Foto: BJÖRN LINDAHL

Han räddade Mio, 4, och hans mamma från att drunkna.

Nu har Ashkane Akabari, 33, och hans familj fått besked att de får stanna i Sverige.

– Det känns underbart, säger en lycklig Ashkane.

I våras skrev Svenska Hjältar om Ashkane Akabari i Halmstad.

För fem år sedan räddade han Mio, då 4, och hans mamma Mickaela Lundgren, 34, från att drunkna utanför Steninge havsbad i Halmstad.

Nu har Ashkane och hans familj – hustrun Sogol och tvillingdöttrarna Shideh och Rashien, 9 – som kom till Sverige från Iran 2008, äntligen fått permanent uppehållstillstånd.

– Nu ska vi höja vår utbildning och hitta ett bra jobb här i Sverige och vara hjälpsamma personer i det här underbara landet, säger Ashkane.

Lika glad över beskedet blev Mios mamma Mickaela.

– Jag bara jublade här hemma för mig själv och tårarna sprutade  Det var ett stort glädjande besked för oss, en obeskrivlig känsla, säger Mickaela.

– Han har räddat livet på mig och min son och det var deras – och min – högsta önskan som slog in.

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet