Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

14-åringarna som satte dit inbrottstjuv

Anton Burström och Oscar Diaz Forsberg, båda 14, sprang rakt in i ett pågående villainbrott.

Tjuven greps - men släpptes kort därefter av åklagare.

Nu måste polisen hitta tjuven igen, skriver Lokaltidningen Mitt i.

Anton Burström och Oscar Diaz Forsberg var ute och cyklade när de såg en misstänkt bil parkerad utanför en villa i Tyresö, Stockholm. Bilen hade ingen registreringsskylt och rutan på villadörren var krossad.

– Man blev lite orolig, säger Oscar Diaz Forsberg.

När de gick närmare hörde de en man som pratade i mobiltelefon.

– Vi började ropa Hallå, Hallå! Då kom han ut. Han blödde på armarna och sa "jag har inte gjort någonting", säger Anton Burström till Brottscentralen ikväll.

Gärningsmannen släpptes

Vännerna blev misstänksamma och Anton kontaktade sin pappa som ringde polisen. Strax kom flera civilklädda poliser till villan och förde tjuven, en 35-årig Tyresöbo, till polisstationen i Nacka. Mannen var tidigare dömd för ytterligare en stöld och hans prövotid hade inte gått ut. Bara natten innan anmäldes ett inbrott i samma villa. Trots det släpptes han av åklagare.

Enligt Mitt i ska åklagarens beslut ha väckt bestörtning hos polisen i Tyresö. Nu måste de inblandade poliserna försöka få tag på mannen igen.

– I det här fallet rörde det sig om en känd kriminell person som 
senast avtjänade ett fängelsestraff för stöld för ett år sedan och vars prövotid ännu inte ens hade gått ut. Dessutom är mannen svår att få tag på, vilket kan göra att en fortsatt utredning drar ut på tiden, säger polisen till Mitt i.

Anton Burström och Oscar Diaz Forsberg känner sig trots allt nöjda med sin insats.

Var ni inte rädda?

– Det var lite obehagligt i början. Han hade ju lika gärna kunnat ha med sig en glasbit ut och använt den som kniv eller något. Men jo, det kändes ändå ganska bra, säger Anton.

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet