Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Daniel, 26, stoppade brutala misshandeln – räddade liv

Var på väg hem från gymmet när han såg beväpnad gärningsman på mörk parkering: ”Tankarna på min egen utsatthet försvann, det var bara att agera”

MÄRSTA På väg hem från gymmet en kväll i november förra året, blir Daniel Forsström, 26, vittne till ett brutalt svartsjukedrama.

På en parkering både knivhuggs och misshandlas ett par svårt av en 30-årig gärningsman.

Tack vare Daniels modiga ingripande överlever både mannen och kvinnan.

– Tankarna på min egen utsatthet försvann, det var bara att agera.

Han vet inte riktigt varför han lägger märke till de två bilarna som i novembermörkret svänger upp på parkeringen. Det är något med sättet de kör på – men Daniel Forsström fortsätter promenera hemåt. I ögonvrån ser han dock att något händer och vänder sig om.

– Då har den ena chauffören gått ur sin bil och börjat slå på den andra bilen med ett tillhygge. Sen slits dörren på passagerarsidan upp och det börjar skrikas.

Försökte tackla mannen

Strax därpå öppnas dörren på förarsidan och en kvinna faller ut, tätt följd av en man. Gärningsmannen tar sig snabbt runt bilen och fortsätter att med baseballträet måtta slag efter slag mot sina offer.

– Men rätt vad det är så springer killen som attackerats mot mig med gärningsmannen i hasorna. Så jag kliver in mellan dem, men förövaren tar sig runt mig, hinner ikapp mannen och slår honom i ryggen.

Daniel springer skrikandes efter vilket får gärningsmannen att vända och springa tillbaka mot parkeringen. Men i stället för att sätta sig i sin bil och gasa i väg, rusar han rakt mot kvinnan som fortfarande ligger – och riktar ett kraftigt slag mot hennes huvud.

– Eftersom han hade ett tillhygge kände jag att jag behövde putta undan honom för att inte bli slagen själv. Så jag använder mig av min fart och hoppar över tjejen för en riktig jäkla rugbytackling mot honom.

Men Daniel missar och flyger rakt ner i en buske. Han tar sig dock upp på en gång och går åter till full attack.

– Jag vet att jag försökte skicka på honom en ordentlig propp utan att lyckas, men jag puttar i alla fall ut honom på vägen där en buss får tvärnita för oss. Då tappar killen slagträet som åker in under bussen.

”Jag kommer dö, jag kommer dö”

Nu försöker Daniel brotta ner mannen som lyckas åla sig loss för att sen springa sin väg. Daniel, å sin sida, springer tillbaka mot kvinnan som ligger kvar på parkeringen. Hon blöder kraftigt från huvudet men lyckas räcka honom sin mobil och han ringer SOS.

– På grund av huvudskadan var det viktigt att hon inte skulle somna så jag satte mig med henne mot mig och försökte prata lugnande med henne samtidigt som jag hade både polisen och SOS i telefon.

– Hon upprepade ”Jag kommer dö, jag kommer dö” och jag var livrädd att gärningsmannen skulle komma tillbaka eftersom hans bil stod kvar på tomgång bakom oss.

När polisen några minuter senare kommer till platsen upptäcker man att kvinnan knivhuggits i sidan och förlorat mycket blod. Man konstaterar senare att utan Daniels ingripande hade hon förmodligen inte överlevt. Också det andra offret, kvinnans pojkvän, överlever trots sina skador. Gärningsmannen – kvinnans ex – lämnade en vecka efter händelsen in sig till polisen och dömdes i tingsrätten till tio års fängelse för mordförsök.

I några veckor efteråt fanns det stunder då Daniel kände sig rädd. Men han har också fått mycket beröm av både vänner och främlingar – och polisen som hyllar hans insats. Att det var lätt eller självklart för honom att agera vill han dock inte påstå – eller att han skulle vara en hjälte. Han hann fundera på sin egen säkerhet före han fattade beslutet att ingripa. 

– Men jag insåg att någon skulle dö om jag inte gjorde något. Kvinnan var dessutom så oerhört utsatt så tankarna på min egen utsatthet försvann, det var bara att agera. Kan du inte ingripa fysiskt så skrik eller kasta något, ring polisen eller hämta hjälp – bara du inte vänder dig och går därifrån.

Svenska hjältar Stockholms län
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet