Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Betyder mycket att se äkta glädje igen”

Lukas, 9, försökte förgäves rädda sin brors liv - crossdrömmen hjälper honom genom sorgen

Nioårige Lucas försökte förgäves rädda sin storebrors liv.

För att hjälpa honom genom sorgen startades en insamling så att drömmen om en egen crosshoj kunde förverkligas.

 – Crossen kan aldrig ersätta saknaden av hans älskade bror, men det betyder mycket för ett pappahjärta att se äkta glädje i pojken igen, säger pappan Andreas Lindgren.

Lucas och hans tre år äldre storebror var ute på en cykeltur den 30 maj när det allra värsta hände. I en olycka i en lekställning skadades den äldre brodern så svårt att han senare dog.

Lucas som var med försökte förtvivlat hjälpa sin älskade bror men hans liv gick inte att rädda. Efteråt var sorgen svår att hantera.

– Jag läste om det som hade hänt. Det som hänt var varje förälders mardröm och det är omöjligt att inte bli berörd. Jag tänkte också på lillebror och ville hjälpa på något sätt, säger Anna Olofsson, en av tre som står bakom insamlingen.

Något positivt

Tanken var att Lucas i sorgen efter sin bror skulle få hjälp att fokusera på något positivt.

– Jag fick höra att han haft en dröm om att börja köra cross och ville försöka göra allt för att det skulle bli så.

 Hon tog kontakt med Fredrik Hallstensson och Lari Salminen, som står bakom den lokala Göran Melin-stiftelsen för att få en seriös samarbetspartner. Stiftelsens syfte är att uppmuntra barn och ungdomar som har eller har haft det tufft av någon anledning.

Tillsamman startade de en insamling till Lucas på Facebook.

 Målet var att ge honom en cross, crossutrustning och möjligheten att gå i crosskola.

Totalt strömmade 56 000 kronor in från både företag och privatpersoner.

– Det är helt fantastiskt. Cross är en dyr sport så pengarna kommer till användning på olika sätt, säger Anna Olofsson.

 Förutom pengarna fick Lucas en komplett crossutrustning av en privatperson och två lokala klubbar för motorsport sponsrade med medlemskap.

 Insamlingen nådde även företaget Husqvarna som engagerade sig i Lucas öde.

Vid SM i motorcross fick Lucas tillbringa dagen i deras VIP-tält innan företaget överlämnade en crosshoj som nioåringen får låna.

Trodde han drömde

– Han såg väldigt tagen ut och trodde nog han drömde där ett tag men när han förstod att det var på riktigt kom ett stort leende, säger hans pappa.

 För Lucas har förverkligandet av crossdrömmen betytt mycket, enligt pappan. Hojen anländer inom kort från Stockholm till Sundsvall och efter överlämnandet vid SM har Lucas varit sprudlande glad.

– Lucas sa efteråt att det har varit de mest fantastiska dagarna i hans liv och jag hoppas att hans nya intresse kan få honom att tänka på något annat än det traumatiska han var med om, säger Andreas Lindgren.

Sundsvall Svenska hjältar
Annika Sohlander
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet