Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”En dröm som går i uppfyllelse”

Det stora priset kan rädda verksamheten för årets Medmänniskor

Applåderna ville aldrig ta slut.

Och det var två rörda hjältar som chockade tog emot en check på 100 000 kronor till Hej Främling.

– Det är som en dröm som gått i uppfyllelse, säger Emma Arnesson.

ÅRETS MEDMÄNNISKOR

Emma Arnesson, 27 år, Östersund, och Anne Lundberg, 28 år, Östersund

Juryns motivering: Emma och Anne är hjältar för att de tidigt såg till att ge asylsökande i Jämtland en meningsfull tillvaro och en chans att lära känna sin omgivning. Med idrotts- och kulturaktiviteter som verktyg skapar de förutsättningar för jämtar och flyktingar att träffas.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

 

– Jag tror att världen skulle vara bättre om vi hade fler som Emma och Anne, de är underbara människor, säger Samira Musa, som bor på Grytans asylboende utanför Östersund, i filmen som visar Hej Främlings arbete.

Anne Lundberg och Emma Arnesson är Svenska Hjältars Medmänniskor för att de genom föreningen Hej Främling ger nyanlända en bättre tillvaro med hjälp av idrott och kulturaktiviteter.

 

”Extremt rörd”

– Vi fick se inslaget för första gången precis innan vi klev på scenen. Jag kände mig extremt rörd. Att få se våra älskade vänner säga så så fina saker om oss, berättar Emma.

Hon beskriver sig själv som en som inte gillar att stå i centrum och var nervös innan de klev upp på scenen inför alla människor och tv-kameror. Men så fort de två hjältarna gjorde entré var gensvaret från publiken överväldigande. Rungande applåder och stående ovationer.

– Det betyder mycket att få se kärleken, att det vi gör verkligen uppskattas, säger Emma.

 

Prisas av Löfvén

Uppe på scen tas de emot av galavärden Mark Levengood flankerad av ingen mindre än statsminister Stefan Löfvén. ”Fantastiskt insats” säger han till hjältarna när han räcker över priset och ger dem en kram.

– Det var underbart att stå där med min bästa vän Emma. Vi försökte verkligen att njuta av ögonblicket, säger Anne.

Anne Lundberg och Emma Arnesson är Svenska Hjältars Medmänniskor.   Anne Lundberg och Emma Arnesson är Svenska Hjältars Medmänniskor. Foto: Magnus Sandberg.  

Stor användning av priserna

Och ögonblicket och överraskningarna på scen kommer varken de eller deras nya vänner uppe i Östersund att glömma.

När hjältarna vänder sig mot skärmen och får se jurymedlemmen William Spetz avtäcka priset går det inte att ta miste på glädjen. På en filmhälsning avtäcker han en bil som Hej Främling får nyttja kostnadsfritt i ett år. Och den är inte tom. Mössor, vantar, underställ, träningsskor och kläder som passar för att nyttja den jämtländska naturen fyller bilen.

– Priserna betyder otroligt mycket för vår verksamhet. Att få tillgång till transport med bilen betyder jättemycket. Det har varit en stor svårighet innan, säger Emma.

 

”En svindlande känsla”

När Aftonbladet träffade hjältarna i Östersund tidigare i höst berättade de att Emmas egen bil går varm för att skjutsa till apotek, läkare och aktiviteter.

Men att ordna aktiviteter, samla in kläder och finnas tillgängliga för stöd tar tid och resurser. Anne och Emma har sagt upp sig från sina jobb för att på heltid kunna driva den ideella föreningen. På scen får de också den goda nyheten att ett stort jämtländskt energibolag går in och stöder verksamheten med 100 000 kronor.

– Det är extremt mycket pengar i relation till det vi haft tidigare. En svindlande känsla. Och vi vill kunna inkludera fler i vårt arbete, det är som en dröm som gått i uppfyllelse, säger Emma.

– Överraskningarna är helt otroliga och betyder jättemycket för oss. Vi kan sprida det vi gör och inspirera andra till att hjälpa. Bara att bevisa att det går. Det betyder mycket för att vi ska kunna fortsätta utveckla vårt arbete och behålla kvalitén, säger Anne.

Östersund William Spetz Mark Levengood Svenska hjältar
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet