Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Hjältepolisen tackade sin mamma – för att hon flydde till Sverige

Årets Eldsjäl John Franco: Utan dig och ditt mod hade jag aldrig stått här ikväll

Eldsjälen och polisen John Franco prisas för att han bygger broar mellan ungdomar i Stockholms förorter och polisen.

I sitt tal tackade han sin mamma för allt hon gjort för han och hans syskon.

– Utan dig, utan dina uppoffringar och utan ditt mod hade jag aldrig kunnat stå här ikväll. Tack så mycket mamma, säger han.

Årets Eldsjäl:

John Franco, 33, Stockholm

John är en hjälte för att han lyckades följa sin dröm om att bli polis efter en uppväxt som papperslös flykting i en hård miljö. I dag peppar han andra utsatta ungdomar att söka yrket och bygger broar mellan dem och polisen.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

 

John Franco kom som nioåring tillsammans med sin mamma till Sverige från Colombia. Under de första fem åren levde han som papperslös, på ständig flykt undan ordningsmakten och i ett område präglat av mycket polishat. Nu är han själv polis och svensk hjälte - något han tackar sin mamma för.

– Det är inte förrän i dag när jag själv är förälder som jag förstår vilket mod det krävdes för dig att lämna tryggheten hos familj, släktingar och vänner och åka till ett okänt land endast med förhoppningen om att ge oss en bättre framtid. Vi har gått igenom mycket du och jag mamma, säger han i sitt tal på galan.

 

”Ett jättestort hjärta”

– Jag kan inte förklara hur stolt jag är. John har ett jättestort hjärta och tårarna rann mycket, säger mamma Rosa Karlsson.

I dag föreläser John för ungdomar och är den förebild hans mamma är för honom.

– Hon var modig i jakten på en bättre framtid. Mamma är anledningen att jag stå här i dag, säger han.

En av alla personer John Franco hjälpt under åren är polisstudenten Patrick Torneus. När han behövde någon som mest dök John upp och tände ett ljus inom honom.

– Du har alltid trott på mig och alltid varit där för mig. Nu är jag klar polis om ett år och det är tack vare dig, säger Patrick under prisutdelningen.

 

”En total överraskning”

Det är en rörd John som går av Cirkus scen med Svenska Hjältar-statyetten och en resa till New York och ett besök på polisskolan i sikte.

– Det är en fantastisk känsla och omöjligt att beskriva hur det känns att stå där. Det känns som en helt annan värld, säger han.

För tio år sen besökte John New York, då med tankarna på att bli polis. Nu ska han dit igen men denna gång i egenskap av polis och för att få fler erfarenheter och mer kunskap.

– Det var en total överraskning. Det är en möjlighet att lära från andra sidan jorden där de har helt andra problem. De ligger ljusår före oss i arbetet kring ungdomar och brottsförebyggande, säger han.

Polisen Svenska hjältar John Franco

”Vi ska locka ungdomar till polisen”

John Franco inspirerar polisledningen som nu beslutar att erbjuda 100 ungdomar tillfällig anställning inom polis samtidigt som det får stöd att läsa upp sina betyg för att kunna söka in på polisutbildningen.

Det meddelade rikspolischefen Dan Eliasson under Svenska Hjältar-galan.

– Det är faktiskt så att du har inspirerat oss i ledningen att fatta viktiga strategiska beslut för att locka ungdomar till polisen, säger han.

 

”Alla är stolta över dig”

Eldsjälen John Francos hårda arbete med att bygga broar mellan ungdomar och polisen har fått rikspolischefen att satsa mer på unga som växt upp under svåra förhållanden. Det handlar främst om ungdomar med utomnordisk bakgrund.

– Du ska veta att alla inom svensk polis är så stolta över dig. Och jag själv är djupt imponerad över det sätt du har lyckats nå ut till ungdomar, säger Dan Eliasson till John Franco på scenen.

Hjälten John Franco tillsammans med polisstudenten han stöttat och rikspolischefen Dan Eliasson.   Hjälten John Franco tillsammans med polisstudenten han stöttat och rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: Andreas Bardell

Stöttar ungdomar

Med projektet ”Polisyrket i sikte” har John motiverat och stöttat ungdomar som varit intresserade av yrket men inte haft omgivningens stöd. Bland annat anordnade han en introduktionskurs där ungdomarna fick göra övningar som att springa hinderbana och bada isvak.

– Det fanns ungdomar som skämdes för att öppet säga att de ville bli poliser. Vi samlade ihop dem och tog dem till polishögskolan, säger John.

 

Erik Åberg

Läs mer
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet