Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Vilma, 5: Tack för att du räddade mitt liv Susann

Årets Skyddsängel räddade lilla Vilma från bilolyckan

Den våldsamma bilolyckan ryckte nästan ifrån dem ett andra barn.

Men Skyddsängeln Susann reagerade blixtsnabbt och räddade livet på Sofies och Peters lilla Vilma.

På Cirkus fick hjältinnan stående ovationer.

– Vi hade inte överlevt att förlora ett till barn, så tack, sa en tårögd Sofie på scen.

ÅRETS SKYDDSÄNGEL:

Susann Bergström, 41, Bålsta

Juryns motivering: ”Susann är en hjälte för att hon reagerade blixtsnabbt och räddade livet på tvååriga Vilma som satt fast i en rökfylld bil som krockat mitt på E18.”

Följ Svenska Hjältar på Facebook

 

Publiken ville inte sluta jubla när Susann Bergström, 41, klev ut på scen.

Hon räddade ju inte bara livet på Vilma, då 2 år, som satt fast i en rökfylld bil med sin morfar – hon räddade nog också livet på Vilmas mamma Sofie Karlsson, 30, och pappa Peter Sundberg, 41.

Tre år före den där ödesdigra sommardagen gick deras älskade Victor, knappt 2 år, bort i cancer. På filmen publiken får se förklarar en gråtande Sofie att hon hellre hade hoppat än begravt ett till barn. Och när publiken sen får se Vilma, i dag 5, sitta på sin häst och förklara att Victor skyddade henne där hon satt i baksätet, är det många som kämpar mot tårarna. Hon drabbades av flera livshotande hjärnblödningar men är i dag fullt frisk.

 

”Jag blev darrig”

På scen kämpade sen inte hjälten Susann mot tårarna – hon grät hejdlöst. Efteråt berättar hon att synen av mamma Sofie på scen och ljudet av bilkraschen på filmen blev för mycket för henne, där hon stod och väntade i kulisserna.

– Jag fick sparka av mig skorna precis innan, för att alls kunna gå ut. Jag blev så darrig.

– Jag vet att jag klev ut på scen men sen minns jag nästan ingenting. Jag fick en total blackout och vet inte om jag alls svarade på Marks frågor, säger Susann och skrattar.

 

Hela familjen tackade

På scen fanns också morfar Christer Karlsson, 64, som körde olycksbilen:

– Från botten av mitt hjärta vill jag tacka för vad du gjorde. Jag hade aldrig förlåtit mig själv om det hänt Vilma något.

För Vilmas familj var det självklart att ställa upp och hylla sin hjälte.

– Jag är så glad att Susann tagit emot uppmärksamheten hon fått och att hon nu utsetts till hjälte, säger Sofie efteråt.

För henne var det tufft att ställa sig på scen och inleda filmen om hjältedådet med att prata om Victor, samtidigt som publiken fick se bilder på sonen som gick bort efter en lång kamp. Att sätta ord på vad Susann betyder för familjen är inte lätt.

– Hon är en fantastisk person som agerat och inte ställt sig och tagit kort. Hon tog kommandot och fick ut både min pappa och Vilma ur bilen. Hon är värsta idolen för mig, säger Sofie. 

LÄS OCKSÅ Hon gjorde allt för att rädda Vilma, 2  

Vilmas tack värmde

Och naturligtvis fanns också Vilma på scen, och tackade hjälten för att hon räddat hennes liv. Sofie berättar att galadagen var lång för 5-åringen, med genrep och dötid.

– Men hon förstod varför hon var där. När vi sen skulle upp på scen tittade hon på mig, gjorde tummen upp och sa ”mamma, jag är redo”, säger Sofie och skrattar.

Och det var Vilmas tack som värmde Susann allra mest. När hjältinnan efteråt äntligen kunde pusta ut, passade hon på att festa loss ordentligt med övriga hjältar och kändisar – och lämnade Cirkus sist av alla. Och det finns bara en sak med kvällen som hon ångrar.

– Jag hittade inte Peter Forsberg! Det hade varit jättehäftigt att få träffa honom, men jag träffade en massa andra människor och fick så mycket beröm. 

Hon hittar lugnet i stallet

Hon är hästtjejen som använde kunskapen hon fått på stallet, för att rädda livet på lilla Vilma.

Nu hyllar hästsverige Susann Bergström med ett makalöst pris.

– Det är ju helt sanslöst att lilla jag ska få träna med Sylve, säger hjältinnan.

Det var först när hon klev av scen, som en omtumlad Susann förstod vilket pris hon fått. Malin Baryard delade ut pris.   Malin Baryard delade ut pris. Foto: Magnus Sandberg

– Jag kände igen Sylve på skärmen och minns att Malin Baryard kom ut och kämpade mot tårarna, men tänkte att jaja, det här blir nog bra, säger hon efteråt och skrattar.

Nu inser hon att hon kommer att få träna ihop med hopplandslagets förbundskapten Sylve Söderstrand, och dessutom besöka Falsterbo Horse Show i juli.

– Det är ju helt sanslöst att lilla jag ska få träna med Sylve – och hans hästar! Jag har dessutom aldrig besökt Falsterbo så det är helt otroligt att jag ska få åka ner och dessutom följa med Malin bakom kulisserna.

 

Delar intresset med barnen

Priset gäller för Susann och en vän, och sådana finns det gott om. Redan på galakvällen passade Sofie Karlsson – som bor på en hästgård – på att anmäla sitt intresse. För Susann delar nämligen kärleken till hästar med både henne och Vilma – som liksom Susann började rida som 3-åring.

– Det är sanslöst att allting stämmer så bra. Vilma har egen häst och min yngsta dotter ska snart åka ut till familjen och rida, säger Susann.

För hon delar naturligtvis också intresset med barnen Ella, 12, och Fanny, 7, som satt i publiken och hurrade för sin mamma.

I stallet har Susann sagt att hon hittar lugnet och det var dit hon sökte sig timmarna efter bilolyckan.

Vem det blir som får följa med Susann på hästäventyr är inte bestämt. Helst skulle hon ta med alla hon känner.

– Jag får väl höra av mig till Sylve och fråga om jag kan lägga till 25 personer på listan, säger Susann och skrattar.

 

Katarina Wendelin

Läs mer
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet