Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Räddade hans liv – nu möts de på scen

De riskerade sina liv för att rädda livet på Stefan Roos.

Men sedan dess har hjältarna inte träffat honom igen. Tills nu.

När de steg upp på Svenska Hjältars scen fick de en överraskning: Mannen de räddat var där.

SVENSKA HJÄLTARS LIVRÄDDARE 2015

Salih Cetin, 55 år, Gävle, Lina Schultz, 35 år, Gävle, Kristina Bergh, 52 år, Gävle

Salih, Lina och Kristina är hjältar för att de med risk för sina egna liv räddade en man från att sprängas till döds när han låg allvarligt skadad bredvid en brinnande bil full med gastuber.

LÄS OCKSÅ De räddade mannen från bilexplosionen

En gastub exploderade med en hög smäll och lågorna stod höga runt bilen – som innehöll fler gastuber. Ändå rusade Kristina Bergh, Lina Schultz och Salih Cetin fram och drog loss den skadade Stefan Roos från lågorna.

– Över allt var det eld och blod. Han ropade ”hjälp mig, det kommer att explodera!”, säger Salih Cetin.

De tre hjältarna riskerade inte bara att skadas svårt, de riskerade sina egna liv.

Precis när de hade flyttat Stefan kom den – en till explosion.

Kristina Bergh ångrar dock inte sitt beslut att trotsa faran och rädda Stefan Roos:

– Jag skulle göra det igen, säger hon.

 

Överraskades på scen

Hjältarna visste inte om att mannen de räddade skulle vara på plats. De hade inte heller träffat honom sedan olyckan. När entrén öppnades och Stefan Roos steg ut på scenen fick hjältarna torka sina tårar.

– Jag skrattade och grät om vart annnat. Det var länge sedan jag blev så här berörd. Det blev en riktig, riktig chock att äntligen få träffa honom. Så där stod man ju och grät som en bebis, säger Lina.

– Jag höll på att börja storgrina, säger Kristina Bergh. Jag kände hur tårarna kom. Jag blev så överraskad och är jätteglad att jag fick träffa honom och att allt hade gått så otroligt bra.

Stefan Roos förlorade sin syn i explosionen. Sedan dess har han genomgått flera operationer för sina skador, men ingen trodde att han någonsin skulle kunna se igen.

Men så skedde ett mirakel. Han fick tillbaka synen.

– Jag är så fruktansvärt tacksam att han kan se. Det var det värsta med olyckan, när han låg i min famn sa han till mig ”Jag ser ingenting, har jag förlorat min syn? Jag vill bara få se mitt barn igen.” Det sa han om och om igen. Och nu kan han nu se sina barn, säger Lina Schultz.

 

Känslosamt tacktal

Stefan Roos räckte över Svenska Hjältar-statyetten och höll ett känslosamt tacktal till sina hjältar:

– Hur tackar man någon som har räddat ens liv? Det har jag funderat på varje dag sedan den här olyckan. Det första jag tänkte när det exploderade var att jag aldrig mer skulle få se och träffa min dotter. Men tack vare ert fantastiska och snabba och modiga agerande så har jag fått den möjligheten igen och för det är jag er evigt tacksam. Tusen tack från både mig och min familj.

När kamerorna hade slocknat fortsatte hjältarna att prata med Stefan bakom scenen.

– Vi stod och pratade jättelänge och jag fick krama om honom. Han berättade att de har fått barn och jag bara grät. Det var ju tur att man hade mascara som var vattenfast, kan jag säga, säger Lina Schultz.

 

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Mark Levengood Svenska hjältar Gävle Arbetsplatsolyckor
Läs mer
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet