Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Pulsådern gick av – på flygplanet

Farmen-Jocke om dramat: Utan Alexander hade jag kommit hem i en kista"

Farmen-deltagaren Alexander Alan räddade livet på kompisen Joakim Ljunggren, under semesterresan i Thailand.

Nu hyllas han av tusentals på sociala medier.

– Utan Alexanders hjälteinsats hade jag inte kommit hem levande till mina barn, säger Farmen-Joakim Ljunggren.

För en dryg månad höll Joakim Ljunggren på att dö - efter att ha gått rakt igenom en glasdörr till en massagesalong, på ön Koh Samet.

– Jag såg inte dörren, sekunden senare hängde jag i glaset och det var blod överallt. När jag tittade ner på mitt ben insåg jag att en pulsåder gått av, blodet bara forsade ut, berättar Joakim Ljunggren.

 

"Hälsa till mina barn"

Trots att situationen var uppenbart akut fick Joakim först ingen hjälp - i stället stannande folk till för att fotografera.

När kompisen Alexander Alan, som befann sig en bit bort, fick veta vad som hänt, sprang han till massagesalongen. Lokalbefolkningen hade då insett allvaret och börjat lasta upp Joakim på ett bilflak för att köra honom till en båt, och senare mot fastlandet.

– Det första Joakim sa till mig var " hälsa mina barn att jag älskar dem". Sen svimmade han. 

Alexander Alan följde med båten till fastlandet - och försökte hela tiden stoppa blodflödet.

- Sjukhuset vi kom till såg ut som en krigszon, det var ingen ordning alls. Joakim var medvetslös och jag fick springa runt och leta efter läkare, säger Alexander, som försökte hålla Joakim vid liv genom att prata med honom och samtidigt själv försöka stoppa blödningen.

"Läkarna brydde sig inte"

Till slut opererades Joakim men bara timmarna efter att han vaknat fick han hög feber och kände att något var fel.

– Jag hade alldeles för ont. Men läkarna brydde sig inte, de menade att smärtan var normal.

Alexander Alan som inte vek en sekund från kompisens sida försökte nu kontakta svenska myndigheter och SOS för hemtransport.

– Jag fick ingen hjälp alls, jag sov på stengolvet bredvid Joakims säng när han låg på intensiven. Och kände mig helt hjälplös, säger han.

Tre dagar senare piggnade Joakim till och det bestämdes att han skulle transporteras till Sverige med ett passagerarplan och ett eget medicinskt team.

– Det kändes vansinnigt med tanke på hur dålig Joakim var, men SOS hade pratat med den thailändska läkaren som menade att han skulle klara det. Jag tyckte självklart att han skulle åka ambulansflyg hem.

 

Fullständig panik - hela tiden

I samband med att Alexander och Joakim skulle gå ombord på flygplanet sprack stygnen i benet upp och blodet började forsa ur pulsådern igen.

– De visade sig att läkaren som opererat hade slarvat och nu ville de amputera hans ben, för att rädda livet på honom, säger Alexander.

Men Joakim hade tur och fick behålla benet - däremot fick han återigen hög feber och mådde så dåligt att han var på väg att ge upp.

- Han låg i sängen och började dra ut slangarna ur kroppen.  Jag fick hela tiden springa och hämta läkare. Och peppa honom. Han var helt förstörd av smärta.

- Det var helt vidrigt, inflikar Joakim, att förblöda är det värsta man kan vara med om. Jag hade fullständig panik, hela tiden.

 

"Alexander räddade mitt liv"

När Joakim några dagar senare kunde transporteras hem till Sverige satt Alexander och höll hans hand och pratade lugnt med honom.

- Jag litade inte på att han var okej, det kändes som om han skulle dö hela tiden. Om stygnen hade spruckit upp igen under själva flygresan hade det varit kört.

Joakim som kördes till universitetssjukhuset i Örebro direkt efter ankomsten till Sverige, kan nu ta sig fram hjälpligt med kryckor. Och han räknar med att bli helt återställd.

– Om det inte varit för Alexanders envishet skulle jag ha kommit hem i en kista. Han räddade mitt liv, skötte alla myndighetskontakter, såg till att jag blev opererad och stöttade mig när jag var på väg att ge upp.

 

 

Farmen Joakim Ljunggren
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet