Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Eli, 26, hoppade i – för att rädda pojken

Nu vill han få hjälp att hitta familjen

Eli räddade pojkens liv.   Eli räddade pojkens liv. Foto: TT / Privat.

Eli Elias räddade en pojke som kämpade från att sjunka i det iskalla vattnet. Han gjorde det med sitt eget liv som insats.

– Sköterskan sa till mig efteråt att det hade kunnat sluta illa, att vi båda hade kunnat dö, säger han till Aftonbladet.

26-årige Eli Elias ville egentligen inte prata om sin heroiska insats i förra veckan. Men efter att en vän hört av sig till Länstidningen i Södertälje delar han nu med sig av sin historia.

Han var på väg hem från gymmet när han såg en kvinna stå och vifta mot passerande bilar vid sjön Maren, som är en del av Södertälje kanal.

– Det såg ut som att hon ville lifta eller något, säger Eli till Aftonbladet.

”Det är min son, det är min son”

Han förstod dock snabbt att något allvarligt hade hänt när han stannade till och gick ut till kvinnan.

– Hon sa ”det är min son, det är min son” på arabiska.

Eli gick närmare vattnet och såg hur sonen, som var sju-åtta år gammal, kämpade för att hålla sig över vattenytan.

– Han åkte upp och ned ur vattnet hela tiden. Jag hoppade direkt efter och försökte komma ifatt honom. Men ju mer han rörde på sig desto längre bort kom han.

Pojken var chockad och rev och slog mot Eli i början. Till slut lyckades han, tack vare sina gamla kampsportkunskaper, få ett grepp om pojken och simma ryggsim in till kanten. När de kom upp blödde pojken ur näsan och på fingrarna. Eli själv hade rivit upp sår på den vassa isen, bland annat på ryggen.

Par stod och filmade

Synen som mötte Eli och pojken när de var på torra land får honom fortfarande att skämmas.

– Det stod sex-sju personer som bara kollade på. Ingen hade ringt ambulans eller någonting. Ett par stod längre upp och filmade, säger han och fortsätter:

– Det är pinsamt, det är det faktiskt.

För Eli var det dock aldrig något tvivel om att hjälpa till.

– Jag tvekade inte en enda sekund. Sköterskan sa till mig efteråt att det hade kunnat sluta illa, att vi båda hade kunnat dö.

Vill komma i kontakt med familjen

Efter räddningen ville pojkens mamma, som själv bar på ett spädbarn, inte att Eli skulle skjutsa dem till sjukhuset. Istället lämnade han dem hos mammans syster, enligt Länstidningen. De glömde dock kläder och nycklar i hans bil – och Eli fick aldrig reda på deras namn.

– Jag hoppas att de kan få höra om det här så snart som möjligt och kan få tillbaka sina saker. Det enda jag vet är att hennes syster hette Samira.

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet