Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Busschaufför hyllas för godhjärtad insats

Foto: Karl-Johan Hjertström. / Faksimil Facebook.

Mattias Canerstam glömde sin mobiltelefon på bussen i Lund. Då fick han oväntad hjälp av en annan busschaufför. Nu hyllar han sin hjälte på Facebook.

Mattias Canerstam.   Mattias Canerstam. Foto: Privat.

Det var förra måndagen som Mattias Canerstam upptäckte att han glömt sin mobiltelefon på buss 137 i Lund. När han kom tillbaka till hållplatsen hade bussen redan kört i väg och nästa buss stod där. I telefonen fanns tågbiljetten hem och Mattias var förtvivlad – tills han mötte busschauffören Micha Milosavljevic.

– Jag kom till Lunds central med bussen och höll på att köra ut när det kom en kille springande. Jag såg direkt att något inte var bra och frågade vad som hänt och han berättade att han tappat telefonen, säger busschauffören Micha Milosavljevic.

Han lät Mattias åka med bussen för att försöka få tillbaka mobilen, eftersom han skulle köra samma väg. Under tiden försökte Micha få tag på den andra föraren och de lyckades lokalisera bussen som bytt nummer och skulle vidare mot Malmö.

Körde honom hem

Men det var många passagerare på bussen den kvällen och föraren kunde inte hitta mobilen. Micha slutade snart sitt arbetspass, men bestämde sig för att låta Mattias åka med tillbaka till bussgaraget. Han körde sedan hem honom till Landskrona – med sin privata bil.

– Det började bli mörkt och han skulle upp tidigt till jobbet nästa dag. Han är utlämnad, den sista tråden han har är jag, då beslutade jag mig för att parkera bussen och köra hem honom med min bil, säger Micha.

Mattias ville ge honom pengar som tack för hjälpen, men Micha avböjde. För honom var det självklart att hjälpa till.

– Man är inte mer än människa, jag skulle inte ha lämnat honom. Det kvittar vem det gäller, man får tänka på om man själv vore i situationen, det är inte bara pengar som gäller, säger han.

”Behövs fler som Micha”

Historien hade kunnat få ett ännu lyckligare slut om Mattias fått tillbaka sin mobiltelefon. Han har försökt spåra den, men personen som tog den tycks ha stängt av telefonen. Mattias är ändå tacksam för för den oväntade hjälpen. Efteråt delade han med sig av händelsen på Facebook i ett inlägg där han skriver att chauffören är hans hjälte.

– Alla som hört om det hyllar honom och håller med mig om att det behövs fler som han i samhället, säger Mattias Canerstam.

När Micha Milosavljevic får höra att Mattias hyllar honom som sin hjälte blir han glad.

– Det känns bra, men det som känns bäst för mig är att jag har gjort en god gärning. Det är min skyldighet som människa att göra en god gärning, säger han.

Facebook Lund
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet