Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Ingen hjälpte den medvetslöse mannen – då röt Sandra ifrån

När Sandra Möller klev på bussen i Göteborg upptäckte hon att det låg en medvetslös man på golvet.

Hon gjorde då det ingen av passagerarna på den fullsatta bussen gjort – sprang fram och försökte hjälpa honom.

Nu har Sandras inlägg om händelsen delats över 1 000 gånger på Facebook.

Sandra Möller, 33, klev på buss 17 i Göteborg och upptäckte då en man i 40-årsåldern som låg medvetslös på golvet. Från hans mun rann det gul vätska och han reagerade inte på ljud. Sandra gjorde då det ingen på den fullsatta bussen gjort – hon sprang fram och försökte hjälpa honom.

– Han låg med benen på golvet så alla tvingades kliva över honom för att komma förbi och sätta sig. Jag tänkte att någon kanske redan ringt 112 men när jag såg mig omkring insåg jag att ingen låtsades om honom, säger hon till Aftonbladet.

Skällde ut dem

Sandra stoppade då bussen, ringde 112 och inväntade polis och ambulans. Under tiden kontrollerade hon regelbundet hans andning och försökte att hålla koll på kroppstemperaturen. Medans hon väntade tittade hon upp och såg hur alla på bussen satt böjda över sina mobiltelefoner. Då ställde hon sig längst fram – och skällde ut sina medpassagerare.

– Jag ropade högt att ”hur fan kan ni bara sitta här! Tänk om det vore er pappa, morfar, farfar, bror eller bästa vän? Tänk om jag legat där, hade ni hjälpt mig då? Det här är någons barn! Tänk om han är död? Är det någon som ens kollat så att han lever? Eller är ni för upptagna med er själva?".

Inte ens då säger någon något.

”Alla har rätt till hjälp”

Sandra säger att hon är chockad över att ingen reagerade. Hon säger att det tar mindre än två minuter att ringa 112 och att det är allt som krävs för att rädda någons liv. Men att alla dömt mannen på förhand och därför valt att inte hjälpa.

– Det kan ju vara vad som helst från en stroke till överdos som gjort honom medvetslös. Alla människor, oavsett kön, religion, kläder eller öde i livet, har väl rätt till hjälp och en chans att överleva? När jag försökte hjälpa honom blev jag bara argare och argare för inte ens då kom någon fram och frågade om de kunde hjälpa till. Alla tittade bara ned i mobilerna.

Inlägget delat 1 000 gånger

Efter utskällningen mumlade några av passagerarna till Sandra att de trodde att "han bara var full".

– Det finns ingen ursäkt, man kan dö av alkoholförgiftning också. Han var ju uppenbart i ett hjälplöst tillstånd. Är fylla nu inte en anledning att få hjälp?

Till slut kom polisen och bar ut mannen. Bussen körde vidare men ingen av passagerarna sa något.

Efter händelsen skrev Sandra ett Facebookinlägg om händelsen som nu delats över 1 000 gånger. Läs det i sin helhet nedan.

Facebook

Gick på buss 17 i Göteborg. Det första jag ser är en man i 40-års åldern som ligger med halva kroppen på sätet och halva...

Publicerat av Sandra Möller den 18 februari 2016
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet