Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

DJURHJÄLTEN PRESENTERAS AV AGRIA DJURFÖRSÄKRING

Polishund tog fast tjuvar – efter 1,3 mil

Hundföraren Morgan Björk och polishunden Qross grep de misstänkta inbrottstjuvarna – efter att ha spårat dem i 1,3 mil.

– Att ge upp finns inte, säger han till Aftonbladet.

Natten till lördag fick polisen ett samtal om att några personer höll på att bryta sig in i en verkstad på en gård mellan Halmstad och Genevad i Halland. De misstänkta gärningsmännen flydde springande från platsen. 15 minuter senare var hundföraren Morgan Björk och hans fyrbenta kollega Qross på plats. De fick snabbt upp ett spår och jakten gick genom en skog, över ängar, åkrar och in i ett litet samhälle, in på villatomter och ut på ängar igen, över en sex meter bred å och över motorvägen.

– Att ge upp finns inte. Inför varje jobb förbereder man sig mentalt på vad som kan hända, säger Morgan Björk, hundförare hos polisen i Halland.

Efter att ha spårat länge kom de fram till ett skogsparti. Där kunde de slutligen gripa fyra trötta och blöta misstänkta inbrottstjuvar som gömt sig under några rotvältor.

Spårade 1,3 mil i full utrustning

Men det var inte förrän efteråt som Morgan förstod hur långt de hade spårat.

– Vi kom in på polisstationen för att avrapportera och jag frågade mina kollegor ”hur länge har vi varit ute och spårat egentligen?” Det är ingenting man tänker på när man spårar, man tänker bara att de inte ska komma undan, säger han.

Gps:en visade att de spårat i över 1,3 mil och över tre timmar – i vandrarkängor och full polisutrustning som väger ungefär 16-17 kilo.

– Man är fokuserad på att lösa uppgiften, man läser hunden och samtidigt försöker man styra de andra. Det är ett teamwork med andra patruller och ledningscentralen. Hade vi inte haft det samarbetet så kanske det inte hade blivit det lyckliga slutet, säger Morgan.

LÄS OCKSÅ PLUS En natt med polisens hundpatrull  

Han säger att så pass långa spår är ovanligt, men hundförare tränar regelbundet för att klara liknande situationer.

– Vi har en dag i veckan med hundträning, där vi tränar olika typer av sök. Sedan tränar man ibland om det finns möjlighet när man jobbar, eller på fritiden, hundarna bor ju med oss.

”Han tycker inte om att slappa”

Polisen i Halland skrev om händelsen på sin Facebooksida och i skrivande stund har inlägget gillats av över 44 000 personer. Morgan som inte själv har Facebook har fått höra om uppståndelsen från sina kollegor.

– Polisyrket är ju ett kall, så det känns ju jättekul att man får den här uppmärksamheten av så många människor, det här gör att man blir ännu mer sugen på att jobba.

Han berömmer också sin fyrbenta kollega, 8-åriga schäfern Qross, som han har arbetat med i sex år.

– Det är en otroligt duktig hund. Det är min arbetskollega och min bästa vän, det är ett teamwork mellan oss.

Qross var också nöjd med spårinsatsen.

– Han älskar detta, det är det bästa han vet. Han tycker inte om att vara hemma och slappa. Han blev jätteglad när vi hittade dem.
Och visst fick Qross sin rättmätiga belöning efteråt.

– Han fick leverpastej när vi kom hem, det är favoritmaten, säger Morgan Björk.

Polisen Hallands län

Natten mellan Fredag och Lördag, på en gård mellan Halmstad och Genevad, upptäckte en anmälare att några personer höll p...

Posted by Polisen Halland on Tuesday, February 16, 2016
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet