Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Johannas brev till doktor Anne:

Jag skriver ett öppet brev till dig därför att jag vill att så många som möjligt ska förstå att det faktiskt finns hjälp att få inom psykiatrin i dag.

När jag efter flera år av dåligt mående och otaliga sjukskrivningar blev inlagd på avdelning 27 i Gävle, träffade jag dig för första gången. Jag glömmer aldrig vårt första samtal. Du frågade vad jag ville ha hjälp med. Jag svarade så gott jag kunde och du sa att det ska vi hjälpa dig med!

Du gick igenom min 150 sidor långa journal noga och berättade för mig att du misstänkte att allt inte stod rätt till. Du bad min man komma till sjukhuset och redogjorde för dina slutsatser. Du ansåg att jag förmodligen inte hade den diagnos som jag haft i sju års tid och som jag ätit en massa tunga mediciner för. Du tog bort den ena medicinen efter den andra. Mitt mående blev inte sämre och efter 4 månader var det ganska uppenbart att jag ätit alla mediciner i onödan.

När jag efter lång tid avgiftats började jag må bättre. Jag sov 7-8 timmar per natt mot tidigare 10-12. Jag började motionera och gick ner ganska många kilon av min kraftiga övervikt. Jag orkade göra saker och ville träffa människor.

Men jag var fortfarande ledsen och mådde stundtals dåligt. Efter cirka 40 samtal med dig började du mer och mer förstå vad som var mitt problem. Du gav mig en medicin som inte var så vanlig men som du trodde skulle hjälpa mot mina bekymmer.

Efter att nu ha ätit denna medicin i snart två månader mår jag så mycket bättre. Jag kan se en framtid och tror för första gången på mycket länge att allt faktiskt kan bli bra. Jag har mycket hårt jobb framför mig. Men tack vare dig vet jag nu för första gången att det är värt att kämpa.

Tack Anne för alla samtal och allt stöd. Vi har skrattat, varit arga, bekymrade och ledsna. Men när jag gått från samtalen med dig har jag alltid känt att jag är ett steg närmare ett bättre mående.

Tack Anne för att du lyssnat, engagerat dig, varit bestämd, uppmuntrande och utövat din profession med skärpa. Du har varit så mycket mer än "good enough".

Jag önskar att alla människor som behöver hjälp inom psykiatrin kunde få en doktor som du.

Tack Anne för att du gett mig chansen till ett nytt liv. Jag glömmer dig aldrig.

Ödmjukast

Johanna Wahledow

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet