Dagens namn: Katarina, Katja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Superhjältarna mot cancer blir ännu fler

GÖTEBORG. Utsedda till Svenska Hjältar i vintras.

Nu har intresset för Superhjältar mot cancer exploderat.

– Folk vet vilka vi är nu. Och vi har fått många fler som vill jobba med oss, säger Fredrik Svensson.

 

Projektet startade för fem år sedan. Fredrik Svensson, som själv spenderat en stor del av sin barndom på sjukhus på grund av cancer, ville betala tillbaka. Han och Filip Plan startade ”Superhjältar mot cancer”, och iklädda Spindelmannen- och Batmandräkter åkte de runt till sjukhus och muntrade upp sjuka barn.

I vintras vann de vårdpriset på Svenska Hjältar-galan - och blev kända även för den stora delen av befolkningen. Det har gjort att fler företag hyr in dem, vilket ger mer pengar till cancerforskningen. Och det har gjort att fler människor vill hjälpa till.

– Det plingar i mailboxen, det kan jag säga.

Barnen älskar det

 Fredrik Svensson fyrar av ett jätteleende och tittar ut över alla sina nya superhjältevänner. När de i helgen samlades på Kungsportsplatsen i Göteborg var de elva stycken, plus civilklädda volontärer. Och de församlade barnen älskar det. Även om en hel del är väldigt blyga.

 – Det är olika ålderspann. De yngre är lite mer tillbakadragna, men där är Spiderman populärast. De lite äldre barnen, de som har sett Avengersfilmerna och kanske Batman, där är det Ironman och Batman som är hetast. Och de är oftast lite mer våghalsiga.

 Ett av de besökande barnen är fyraåriga Emilia Läppäniemi, som tagit med sig mamma för att träffa superhjältarna.

 – Jag älskar Spiderman, det har jag gjort länge, säger hon blygt till Aftonbladets utsända innan hon springer bort till den dräktklädde Spiderman-Filip Plan igen för en ny highfive.

Finns plats för fler

 Fast det är inte bara barnen som kommer förbi. På Kungsportsplatsen stannar även både yngre och äldre vuxna för en bild eller en kram.

– Jajamen, det gillar dem, 70-80-åringarna. De flesta vuxna tycker mest att dräkterna är coola, papporna vill helst hoppa i dem, säger Svensson och skrattar.

 Succén till trots, med alla nya medarbetare, så finns det plats för fler.

– Absolut, tack vare alla nya superhjältar så täcker vi större delen av landet nu. Förut var det ju i princip bara jag och Filip som reste runt, men nu kan vi täcka fler sjukhus. Vi försöker besöka 10-12 sjukhus per år. Och efter galan är det lättare att få hjälp av företagen, folk ser ju på oss på ett helt annat sätt. Är man med på Svenska Hjältar-galan så är det ingen funny business. Men vi är 13 stycken superhjältar nu, men har fått ytterligare dräkter. Så vi är egentligen för få. Det är bara att höra av sig till oss om man känner att man brinner för det här.

  Vad är bäst med det här?

 – Sjukhusbesöken. Att få besöka barnen, när vi kommer in där i dräkterna så står de bara och stirrar med öppen mun. Men samtidigt kan det vara det jobbigaste att göra. För ibland träffar vi barn som är så sjuka att de inte ens orkar lyfta handen och göra en highfive. Eller där de är så svaga att vi inte ens får komma in i rummet, utan får stå i slussen och vinka, för infektionsrisken. Det är jobbigast, men också det som ger mig mest bränsle att fortsätta. För ser man att det kommer att leende i mungipan, trots att de är så sjuka, då vet jag att jag nått fram på något sätt. Då är det en liten förbättring och det här lilla hoppet har tänts för dem igen.

 

 

 

Svenska hjältar
Henrik Lundgren
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet