Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

De vägrade ge upp – mirakelräddade Lasse

Kämpade i 20 minuter för att rädda livet på grannen som drabbats av hjärtstopp

STORA HÖGA. När Lasse Bäck, 68, plötsligt föll ihop ute på gården rusade rådiga grannar till undsättning.

I 20 minuter utförde Robert Plomgren, 42, och Daniel Kylefalk, 53, hjärt-lungräddning.

Tack vare dem överlevde Lasse – helt utan men.

– De betyder oerhört mycket för mig. Att de stannade och började, även om de inte var proffs, säger Lasse.

Det är en varm fredag i mars i fjol, och Lasse Bäck har precis kommit hem efter en promenad med hunden.

Men medan han står och pratar med dottern Madeleine Bäck Ytterström, 40, som bor tvärs över gatan, faller han plötsligt ihop – livlös.

– Min mamma skriker till och jag hör på hennes tonläge att det är fara å färde, men hinner vända på klacken och se att pappa ligger på gräsmattan. Sen springer jag in för att ringa 112, säger Madeleine.

Hjältetrio samarbetade

När hon strax därefter kommer ut har en granne – som vill vara anonym i den här artikeln – hunnit komma fram och står nu hukad över Lasse, som blivit blå om läpparna.

Med hjälp av larmoperatörens instruktioner börjar han utföra hjärt-lungräddning, HLR.

Samtidigt kommer Daniel Kylefalk körandes tillsammans med sin dotter.

– Jag ser att människorna som samlats är upprörda och att en person ligger på marken. Så jag tvärnitar och ber dottern parkera, säger Daniel.

Han ser att man påbörjat återupplivningsförsök, frågar om det finns någon puls, knäpper upp skjorta och slips på Lasse, känner själv efter puls och påbörjar kompressioner. Samtidigt instruerar Daniel den andra mannen på plats att ge inblåsningar mellan varven, och sin dotter att springa ut på vägen för att vinka in ambulansen.

– Sen tror jag att jag höll på i ungefär 10-15 minuter tills Robert kom, säger Daniel.  

Robert Plomgren är på väg hem från jobbet redo att njuta av årets första grillväder, när han passerar sällskapet.

Han lägger märke till att det samlats mycket folk på vägen längre fram, och ser att två män utför HLR.

Han kör vidare eftersom situationen verkar vara under kontroll – men ångrar sig.

– Jag kan inte bara rulla förbi, så jag kör runt och tillbaka, hoppar in och löser av Daniel som hunnit bli trött. Jag har gått HLR-kurs på jobbet men är ju amatör, säger Robert.

För Daniel – som är med i Nattvandrarna och därför nyligen gått HLR-kurs – är Robert en räddande ängel. När han dyker upp är Daniel slutkörd och skakig. Också Madeleine är imponerad av Roberts snabba insats.

– Han tvekar inte en sekund utan löser av Daniel. Det som räddar alltihop är ju att de här tre jobbar tillsammans för att orka, säger Madeleine.

”Som att få högsta vinsten”

Varken Daniel eller Robert minns att de hann tänka särskilt mycket under tiden de arbetade. Att ge upp fanns inte.

– Jag minns att stämningen var upprörd när jag kom till platsen men sen minns jag inte så mycket – jag var koncentrerad på Lasse, allt annat försvann, säger Daniel.

När ambulansen sen kommer har grannarna utfört HLR i 20 minuter. Personalen utför både HLR och använder en hjärtstartare, men får inte i gång Lasses hjärta.

Den andra ambulansen på plats fortsätter sen med hjälp av bröstkompressionssystemet Lucas. Nu har det gått ytterligare 20 minuter och Daniel minns att stämningen var missmodig.

– Men när de sen lassar in honom i ambulanshelikoptern som kommit, så ser man på EKG:et att hans hjärta börjar slå, säger Daniel.  

– Det var som att få högsta vinsten, en underbar känsla. 

På sjukhuset konstaterar man att Lasse drabbats av en hjärtinfarkt som lett till ett hjärtstopp. Man utför en ballongsprängning för att vidga kranskärlen i hjärtat och redan samma kväll vaknar Lasse.

I dag har han en pacemaker men är i övrigt helt återställd. 

– Jag är väldigt lycklig och glad över att Robert och Daniel ryckte in och hjälpte mig – annars hade jag inte levt i dag, säger Lasse.

– De betyder oerhört mycket för mig. Att de stannade och påbörjade HLR, även om de inte var proffs.

Resultatet tack nog

Både han och Madeleine vill rikta ett stort tack till alla som varit inblandade, från grannar som tog hand om Madeleines barn på plats, till ambulans- och sjukhuspersonal.

Och för Madeleine som precis innan händelsen förlorat sin svärmor, och vars mamma i januari i år gick bort, betyder granntrions insats allt.

– Utan dem hade jag varken haft min mamma eller pappa i livet. Det handlade om sekunder och hade de inte dykt upp och på en gång gjort något, vet man inte hur det hade slutat. 

Familjen har tackat sina hjältar flera gånger men för både Robert och Daniel är resultatet den stora tacken.

– Att se Lasse, att se att det blev så här bra, det kommer man långt på. Jag är oerhört glad att jag beslutade att vända om trots att jag sekunden innan ansåg att min hjälp inte behövdes, säger Robert.

Daniel fortsätter:

– Det är helt makalöst. Man får nästan gåshud bara man tänker på det. Att nu ha fått träffa Lasse känns underbart – jag gjorde ju inte det här för att bli hjälte, utan för att han ska få fortsätta leva.

Inte heller för Robert är titeln hjälte viktig – vad grannarna önskar i och med den här intervjun, är att fler ska reagera och våga göra något när det behövs.  

– Vilken hjälp som helst är bättre än ingen. Våga kliva fram, säger Robert. 

Daniel fortsätter:

– Tänk inte att du kanske borde ha stannat, utan stanna och se om du kan hjälpa till, det lönar sig. Man måste agera på en gång. 

Hjärt- och kärlsjukdomar Stenungsund Svenska hjältar

Så utför du hjärt-lungräddning:

1. Livstecken

Leta efter tecken på liv. Andas personen normalt?

 

2. Larma 112

Ring 112 om personen andas onormalt eller inte andas alls.

 

3. Gör hjärtkompressioner

Placera dina händer ovanpå varandra mitt på personens bröst. Tryck 30 gånger, 2 gånger per sekund, och tryck ned bröstkorgen minst 5 cm. Släpp upp bröstkorgen helt mellan kompressionerna.

 

4. Inblåsningar

Steg 1: Öppna luftvägarna genom att böja huvudet bakåt med en hand på pannan och två fingrar under hakan.

Steg 2: Ge två inblåsningar. Blås tills bröstkorgen höjer sig. Fortsätt varva med 30 kompressioner och två inblåsningar tills du blir avlöst.

Källa: Hjärt-lungfonden

SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet