Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Tackis tar de äldre till Grekland – för tredje gången

”Man ska aldrig känna sig uträknad” säger Vårdhjälten

Han ordnar sol- och badresor för äldre på Västerviks särskilda boenden.

En insats som berört hundratusentals runt om i Sverige – och världen.

Och i fredags var det äntligen dags att hylla Vårdhjälten Dimitrios ”Tackis” Sahpekidis, 64 – som redan planerar nästa resa.

ÅRETS VÅRDHJÄLTE:

Dimitrios ”Tackis” Sahpekidis, 64, Västervik

Juryns motivering: Tackis är en hjälte för att han initierat och ordnat sol- och badresor till sitt hemland Grekland för de äldre på Västerviks särskilda boenden. I stället för att se problem och sjukdom ser Tackis möjligheter och individer.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

 

Aldrig har Svenska Hjältars redaktion fått så många nomineringar om en och samma person. Och årets solklara Vårdhjälte blev naturligtvis aktivitetssamordnaren Tackis, som initierat sol- och badresor till sitt hemland Grekland för de äldre på Västerviks särskilda boenden. Tv-dokumentären ”Greklandsresan” har älskats av ett helt land och till och med nått utanför rikets gränser. Och för den blyge hjälten var fredagens gala ett oerhört nervöst moment.

– Jag var väldigt pirrig innan jag skulle upp på scen, rädd att jag skulle få tunghäfta och inte kunna säga något, säger Tackis.

– Jag tycker inte om publicitet och har alltid jobbat bakom kulisserna. Nu blev det så enormt och jag vill inte ensam ta äran, vi var ett stort gäng som fick till resan. Men det känns lugnare nu – jag känner mig lite dum över att jag var så nervös och uppspelt.

 

Öronbedövande applåder

Applåderna som utbröt när Tackis intog scen var öronbedövande. Där passade han sen på att hylla sina många kollegor inom äldrevården, men också rikta en särskild hälsning till landets äldre.

– Så länge det finns luft finns det liv – man ska aldrig känna sig uträknad. 

Och prissumman om 25 000 kronor som Tackis får skänka till valfritt ändamål, kommer naturligtvis att gå till de äldre på Västerviks äldreboenden. Där sjuder det nämligen av liv och aktivitet.

– Det händer väldigt mycket på våra äldreboenden dagligen – glöggprovning, pubaftnar och raggarträffar med kortege. Vi är lyhörda för de äldres önskemål, säger Tackis.  

LÄS OCKSÅ Tackis tar med de äldre till Grekland  

Blir ny Greklandsresa

Men en stor del av pengarna kommer naturligtvis gå till en ny Greklandsresa. I augusti nästa år bär det än en gång av till Thessaloniki och redan nu har man fått in fler intresseanmälningar än vad det finns platser. För Tackis är det viktigt att man ändå håller sig till mängden planerade platser – de som reser ska få en högkvalitativ upplevelse.

– Vi kommer att hitta på något för de som inte kan följa med den här gången. Jag har redan pratat med hotellet vi hjältar bodde på i Stockholm, säger Tackis och skrattar.

Och det är många i kändispubliken som berörs av detta sanslösa driv. Det torkas tårar och blir kramkalas. Vid scenkanten står hustrun Lena, 54. Det är hon och döttrarna Martina, 38, och Sandra, 19, som övertygat Tackis att för en gångs skull själv njuta av berömmet han så gärna tilldelar andra, och våga inta Cirkus scen. Och där står nu Tackis kvar omringad av kändissveriges kvinnor. Och det är så här det brukar se ut.

– Han utstrålar något speciellt. Både djur och människor, speciellt barn och lite äldre kvinnor, dras till honom – det har jag fått leva med i 20 år, säger Lena och skrattar.

Grekland Västervik Svenska hjältar Äldrevård
Läs mer
SENASTE NYTT

Svenska Hjältar

Visa fler
Om Aftonbladet