Här föds en hjälte

Felicia, 17, drog ihop en jättedemonstration mot rasism

Foto: lina boström einarsson
Ordnade massdemonstration 17-åriga Felicia Margineanu lyckades få 10 000 människor att delta i en protest mot främlingsfientlighet.
SVENSKA HJÄLTAR

Hon är bara 17 år men lyckades mobilisera 10 000 människor att demonstrera mot rasism dagen efter riksdagsvalet.

– Det visar att det går att göra något även om man är ung och inte har rösträtt, ­säger Felicia Margineanu.

Som många andra svenskar följde hon valvakan på tv under valnatten. När det stod klart att Sverigedemokraterna hade tagit sig in i riksdagen gick hon in på Facebook.

– Jag var inte chockad över att de kom in. Jag förväntade mig det. Men jag var så nyfiken på att se hur andra reagerade. Jag visste att folk skulle bry sig ännu mer ­efter valet. Men det är så synd att folk väntar tills det värsta händer och först då gör någonting, säger hon.

Spreds som en löpeld

På Facebook var reaktionerna bland Felicias vänner starka.

– Folk klagade och klagade. Jag började prata med en killkompis om hur vi skulle kunna vända det här till någonting positivt.

Tillsammans startade de en Facebookgrupp för att samla sina vänner till en demonstration mot rasism och för jämlikhet. Evenemanget spred sig som en löpeld.

– När jag gick och la mig klockan fyra på morgonen var det 2 000 som hade sagt att de skulle komma. När jag vaknade var det 4 000. Jag ringde polisen direkt för att få ett tillstånd för demonstrationen.

På måndagskvällen samlades uppskattningsvis 10 000 personer på Sergels torg i centrala Stockholm.

– Min första tanke var: ”Herregud, vad har jag gjort?”. Den andra var: ”Jag ska hålla tal inför ­alla de här”. Jag stod där med min megafon och funderade på hur alla skulle höra mig, säger hon.

– För mig var det viktigt att vända det som hänt till någonting positivt och visa att man tillsammans kan göra något och att tillsammans är man stark.

”Självklarhet för mig”

Efteråt blev hon intervjuad i både svenska och utländska medier.

– Jag har fått mejl från ­hela världen, framför allt från Rumänien eftersom jag är halvrumän.

Felicia har blivit kallad allt från hjälte till idol, något som hon inte känner sig helt bekväm med.

– För mig är det starka ord, jag känner mig inte som någon hjälte. Det är ­inte värsta grejen, jag ville bara samla folk. För mig är det en självklarhet.

Nu är Felicia Margineanu nominerad till Svenska Hjältar. Hon är glad över att ha bidragit till någonting positivt.

– Det jag gjorde inspirerade andra och visar att det faktiskt går att göra någonting även om man är ung och inte har rösträtt.

Sahlin hyllar Felicia

Sjuttonåringens insats hyllas av bland andra Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

– Felicia är en utmärkt nominerad. Hon och hennes kompisar fångade upp och gjorde något positivt av det som många kände. De kan vara stolta, säger hon.

FAKTA

Svenska Hjältar handlar om vardagshjältar. Bland oss finns tusentals människor som gör hjältedåd, små och stora, varje dag. Det är dem vi letar efter.

Tillsammans med TV4 upp­manar vi våra läsare och tittare att nominera sina medmänniskor. Det kan vara någon som räddat någon från en olycka, någon som vågat säga ifrån eller lagt ner tid för något som gör skillnad.

Nomineringen pågår fram till den 24 oktober. Efter det väljer en namnkunnig jury ut sex hjältar. Dem hyllar vi på en direktsänd gala från Cirkus i Stockholm den 13 december.

Vi behöver din hjälp. Känner du en hjälte?

Tipsa oss på www.svenskahjaltar.se

Så nominerar du till Svenska Hjältar

Fyll i vårt hjälteformulär eller

mejla oss och berätta om din hjälte.

Det går också bra att skicka nomineringen med post till:

Aftonbladet

Svenska Hjältar

109 38 Stockholm

ARTIKELN HANDLAR OM