tisdag 19 januari 2021 Dagens namn: Henrik
Aftonbladet
NYHETERSPORTPLUSTVLOKALTNÖJEMAT & DRYCKKULTURLEDAREDEBATTFAMILYWELLOBEA-ÖOMSÖK

Mat & Dryck

MÅLTIDER
  • Frukostrecept
  • Lunch
  • Brunch
  • Huvudrätter
  • Efterrätter
  • Buffé
  • Tillbehör mat
  • Matsmarta onsdag
  • Veckans helgtips
GODARE
  • Godare
  • Godare Junior
INGREDIENSER
  • Fiskrecept
  • Kycklingrecept
  • Köttfärsrecept
  • Pastarecept
  • Kötträtter
  • Halloumirecept
  • Grillrecept
  • Såser
  • Såskurs
OLIKA KÖK
  • Amerikansk mat
  • Asiatisk mat
  • Indisk mat
  • Italiensk mat
  • Mexikansk mat
  • Medelhavsmat
  • Svenska recept
SPECIALKOST
  • Vegetarisk mat
  • Veganska recept
  • Glutenfri mat
  • Nyttiga recept
  • Klimatsmart mat
TEMA MAT
  • Påskmat
  • Midsommarmat
  • Julmat
  • Stekskolan
  • Årets kock 2020
  • Drinkrecept
  • Matsmarta onsdag: Bäst före
MIDDAGSTIPSGODAREBAKAMATSMARTA ONSDAGDRINKRECEPTVINER

Plommonsylt med kardemumma och kanel

1 h

▸ Plommonsylt med kardemumma och kanel. Plommon är perfekt att göra sylt av.

Havtornssylt – snabblagat och syrligt gott

15 min

▸ Havtornssylt – läckert syrlig sylt som passar både till ostbrickan och till bakverk.

Björnbärssylt

30 min

▸ Björnbärssylt – söta, svarta björnbär passar bra att göra sylt av. Den kan antingen serveras kall till pannkakorna eller…

Blåbärssylt – så lyckas du

30 min

▸ Blåbärssylt – har du lyckan att hitta mycket blåbär är det perfekt att spara godsakerna på burk.

Lingonsylt – gott och enkelt att göra själv

30 min

▸ Med en bärlockare går det fort att få ihop till några burkar lingonsylt och det smakar så mycket godare än färdigköpt sylt.

Maskrosmarmelad – solsken på burk

1 h 20 min

▸ Tänk vilken lyx att få bre den här goda marmeladen på frukostmackan.

Rönnbärssylt – härligt syrlig

30 min

▸ Rönnbärssylt – visst kan man göra sylt av rönnbär. Här är ett enkelt recept på en härligt syrlig sylt som passar bra…

Björnbärsmarmelad med vanilj och timjan

20 min

▸ Björnbärsmarmelad – marmelad är enkelt och kul att göra själv. Smaksatt med timjan, vanilj och citron passar marmeladen…

Här är de bortglömda bären att plocka med hem

▸ Hallon, blåbär och lingon i all ära – men varför inte prova slånbär eller havtorn?

Ovanligt skral bärskörd i fjol

▸ Ur ett bärperspektiv är 188 tusen ton inte mycket att komma med. Men det är så mycket blåbar och lingon som de svenska…

Afternoon tea – bjud på macarons och snittar

15 min

▸ Afternoon tea – är klassisk engelsk tid för te med snittar och bakverk.

Lingon – nu mognar skogens röda guld

▸ Det finns många skäl till att äta lingon, de är inte bara goda utan väldigt nyttiga också.

Hallon – söta bär som är en frukt

▸ En skål med nyplockade hallon att njuta av med lite mjölk – godare blir det knappt. Eller jo, det kan det visst bli.

Safta och sylta – här är de godaste bären

▸ Krusbär, björnbär eller hallon, oavsett vad du väljer blir det fantastiskt gott att göra egen saft och sylt.

Hemgjord jordgubbssylt - magisk till pannkakor

45 min

▸ Att koka sylt på jordgubbar är ett alldeles utmärkt sätt att konservera sommaren på.

Falukorv eller semla – bakelsen som förvirrar

▸ I veckan har nachosemlan stormat Sverige, men frågan är om Falukorvsemlan är snäppet vassare.

Släng inte maten - ät den

PLUS En barnfamilj slänger mat för en tusenlapp - varje månad, enligt Konsumentföreningen i Stockholm.

Lurade till sig sylt för en halv miljon

▸ Brott. Bluffmakarna lurade till sig tiotusentals burkar sylt, värda en halv miljon kronor, från det finska syltbolaget…

Svenskarna rädda för ”gammal” mat

▸ Många tror fortfarande att det är farligt att äta mat vars bäst före-datum har passerat.

MEST LÄST

Krämig pasta med bacon och rikligt med parmesan

Laksa – ljuvligt god nudelsoppa

Valnötsbröd

Vad ska du laga i helgen? Fråga Markiz Tainton!

”Det är grymt gott och lätt”