”Jag är taggad”

Chefredaktör Jan Helin: Nu blir det ännu roligare att läsa Aftonbladet

OM AFTONBLADET

I dag blir Aftonbladet världens första tidning med rörlig bild! Nej, jag har inte slagit mig. Det är helt sant. Med hjälp av din mobiltelefon och ny teknik vi kallar taggar kan du nu se rörliga bilder i tidningen. Men det är inte nog med det.

Taggarna gör allt detta möjligt. Hur? Så här: Via ett vanligt sms tankar du enkelt hem ett program till din mobil. Du behöver bara ladda hem programmet en gång, sedan ligger det i din mobil.

Nu är det bara att börja tagga! Med hjälp av programmet tar du en bild med mobilkameran på taggen i tidningen. Telefonen kopplar direkt upp dig mot webben till det innehåll du ville titta på eller läsa. Taggen tar dig snabbt och enkelt till spännande innehåll på webben via tidningen.

För oss som arbetar med att utveckla framtidens Aftonbladet är taggarna ett led i att få vår journalistik att gränslöst röra sig mellan olika plattformar – tidning, webb, mobil.

Tekniken är i sig inte ny. Vi bara använder den på ett nytt sätt i Aftonbladet. I Japan är taggar extremt långt utvecklat i olika sammanhang.

Jag såg det för första gången för två år sedan i Tokyo. En ung tjej satt och läste ett modemagasin på ett café i stadsdelen Shibuya.

Plötsligt tog hon upp sin mobil och tog en bild på något i tidningen. Det var en tagg. Jag frågade vad hon gjorde. Hon berättade att hon ville kolla vad andra tyckt om en topp som var på bild i tidningen. Taggen länkade henne direkt till ett forum och en webbutik där toppen fanns att köpa.

Det var en aha-upplevelse jag ville ta med mig hem och starta här. Nu är vi redo!

Aftonbladets nya mobilteam har gjort ett strålande jobb med att hitta de snyggaste och bästa taggarna. De fann dem hos ett litet bolag i Schweiz.

Vårt team kommer nu att ledas av Anna Körnung som blir nyhetschef för innehållet bakom taggarna. De kommer varje dag att leta fram och göra spännande innehåll som kompletterar tidningen.

Jag vet att det finns några av er, kära läsare, som fortfarande anser att en mobiltelefon är en grej man ringer på. Punkt. Det är helt okej. Alla älskar inte nya påhitt. Andra kommer att tycka att det är struligt. Det är också okej. All teknik tar tid på sig att bli riktigt bra, minns modemen…

För oss som ser den digitala utvecklingen an med tindrande ögon blir det i dag ännu roligare att läsa Aftonbladet – en tidning taggad mot framtiden.

Välkomna!