Så laddar du hem taggläsaren

Gratisprogrammet "Tagga" ger din mobil nya möjligheter

OM AFTONBLADET

Du måste ha Taggläsaren installerad i din mobil för att kunna tagga.

Taggläsaren är helt gratis och mycket enkel att ladda hem och installera.

Följ bara vår steg-för-steg guide - så kan du börja tagga inom någon minut.

STEG 1. Gå till nedladdningssajten

Fyll i ditt mobilnummer i rutan här nedan och tryck på Skicka.

Inom några sekunder får du ett sms-svar med en länk. Klicka på länken för att koppla upp dig till mobilsajten där du hämtar Taggläsaren.

Skicka ett sms med texten TAGGA till nummer 72600. Inom några sekunder får du svars-sms och kan klicka på länken.

Obs! I vissa telefoner går det inte att "klicka" på länken i sms-et. Försök då att markera länken och välj "Öppna länk" eller liknande i menyn. Skulle det ändå inte gå kan du alltid öppna din mobils webbläsare och manuellt skriva in adressen get.beetagg.se.

STEG 2. Ladda ner programmet

Nedladdningsservern känner i de flesta fall av vilken telefon du använder. Det ska fungera på nio av tio telefoner på den svenska marknaden.

När din telefon visas på nedladdningsservern klickar du på länken "Ladda ner Taggläsare" för att starta installationen. Det går på någon minut med 3g-uppkoppling. Beroende på version är taggläsarens filstorlek mellan 200 och 250 kB.

Om din telefon inte skulle visas kan du försöka att manuellt välja ditt telefonmärke och modell manuellt.

Om din telefon ändå inte skulle finnas med i listan kan det hända att den ännu inte stöds av Taggläsaren. Du kan då testa att installera en version som liknar den telefon du har. Eller skicka ett mejl till [email protected] så undersöker vi om och när Taggläsaren finns för just din telefon. Kom ihåg att ange vilken telefonmodell du har.

STEG 3. Installationen.

Installationsprocessen ser lite olika ut beroende på vilken telefon du har. Ofta måste du svara på några frågor om du vill ladda ner Tagga, var du vill placera det och godkänna en licens till programmet. I vissa fall kan du få en varning om "Domän ej betrodd" eller "Programmet kommer från en ej godkänd tillverkare" eller liknande. Men dessa varningar behöver du inte bry dig om.

Titta i bildspelen här till höger om artikeln för att se hur det kan se ut i olika telefoner.

För många vanliga SonyEricsson- och Nokia-telefoner (med java som operativsystem) ser det ut som i exemplen med Sony Ericsson Z520i, G502 och W890i, liksom i Nokia 5310 XpressMusic.

För några mer avancerade SonyEricsson-telefoner med pekskärmar och operativsystemet UIQ3 (dit hör bland andra P1 och G700) kan det se som i exemplet G900.

För telefoner med operativsystemet Symbian S60 (dit hör många mer avancerade Nokia-lurar) kan se det ut som i exemplet med Nokia E71.

För telefoner med Windows Mobile kan det se ut som i exemplen HTC S730 och Touch Diamond.

STEG 4. Hitta programmet

I vissa telefoner öppnas programmet automatiskt när installationen är klar. I andra telefoner avslutas installationen och du får själv leta på programmet. Beroende på vilken telefon du har kan Taggläsaren lägga sig på olika ställen.

I de flesta Sony Ericsson-modeller ligger under Hjälpredor -> Program -> Tagga Se exempel från bildspelen til höger.

I Nokia-modeller hamnar taggläsaren på lite olika ställen beroende på modell. Gå in i Meny -> Program. Sedan finns det ofta någon mapp som heter ”Extra”, ”Installerat” eller ”Kontor”.

Det är tyvärr inte självklart var programmet hamnar efter installationen eftersom telefonernas system skiljer sig åt så mycket. Men om du letar runt ett tag hittar du det sannolikt. I värsta fall kan du läsa din telefons manual och försöka lista ut var nedladdade program hamnar.

När du hittat Tagga är det praktiskt att skapa en genväg direkt från startskärmen. Kolla i manualen för din telefon hur man gör.

Ladda hem Taggläsaren direkt

Fyll i ditt mobilnummer här nedan för att få ett sms med direktlänk till nedladdningssajten.