Mobiltelefoni

Så låter Mulle Meck

TEKNIK

Lennart Jähkel, Börje Ahlstedt, Gunilla Röör och Jonas Karlsson – tillsammans ger de liv åt det kommande barnspelet ”Bygg flygplan med Mulle Meck”.

Vi har kikat in bland sladdar och mikrofoner i ljudstudion.

LYSSNA PÅ MULLE MECK  Ernst Eremit  Samma ljud med ekoeffekt  Atle Artillerist  Vermont Vråk
LYSSNA PÅ MULLE MECK Ernst Eremit Samma ljud med ekoeffekt Atle Artillerist Vermont Vråk

Längst inne i ett mörkt källarrum sitter Börje Ahlstedt och låter som den udda och opålitliga typen Vermont Vråk. Skickligt, självklart och med stor glöd blåser han liv i den gamle virrige flygaren. Om en timme ska han stå på Dramatenscenen och repetera Ingmar Bergman-pjäsen Maria Stuart.

– Man måste ge karaktären ett inre liv, annars blir det inte bra. Det gör man genom att hela tiden försöka sätta sig in i vad rollkaraktären känner och bidra med egna känslor och upplevelser, säger Börje Ahlstedt.

Som röstskådespelare är det viktigt att få det att låta roligt. Replikerna ska ju höras ett femtiotal gånger utan att tråka ut. Enligt Börje Ahlstedt bygger allt på egna erfarenheter.
Det måste vara ärligt, annars blir man genomskådad direkt

– Det måste vara ärligt, annars blir man genomskådad direkt.

Ger röst åt flera figurer

Börje Ahlstedt är bara ett av flera tunga namn som ger röst åt figurerna i det kommande Mulle Meck-spelet. Alla är erfarna skådespelare som inte har problem med att improvisera eller använda olika dialekter när det behövs. Och det gör det. Varje skådis ger nämligen röst åt flera olika spelkaraktärer.

Manus står Georg Johansson för, författaren till Mulle Meck-böckerna. Det finns närmare tusen repliker och tar ungefär en vecka att spela in. Sedan sätter ljudproducenten Gustav Forsberg i gång och putsar på varje liten ljudfil och lägger på effekter och ekon så att ljudet så småningom passar in i spelet.

– Det här är den svåraste delen av produktionen. Eftersom spelet inte är färdigt ännu har vi ju ingen riktig mall att gå efter, så det blir mycket improvisation, säger Gustav Forsberg.

Men det är roligt också.

– Ja, det är ju nu som spelkaraktärerna äntligen får liv.

Therese Granlund

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Mobiltelefoni

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni