Här är hotet mot iPhone

TEKNIK

”Kan bli större på sikt”

Trots Apples jättesuccé.

Nu kan Androids supermobiler vara på väg att sänka iPhone.

– På sikt kan de absolut bli större, säger Magnus Bengtsson på Prisjakt.nu.

Foto: Konkurrenter Androids HTC Desire och Apples iPhone.

Svenskarna köper mobiler som aldrig förr. Enligt företaget Gartner såldes det 17 procent fler mobiler under första kvartalet 2010 jämfört med samma tid förra året. Och det är två giganter som tävlar om kunderna – Apple och Google. I mars rapporterade företaget Mediavision att 500 000 svenskar har en iPhone. En hisnande siffra – som kan slås av sökjätten Googles Android-mobiler om man ska tro experterna.

Kan bli större

– På sikt tror jag att Android växer sig större än iPhone. Just nu är fyra av våra populäraste produkter Android-mobiler. Det kan gå fort på den svenska marknaden, säger Magnus Bengtsson på Prisjakt och fortsätter:

– Den största anledningen till att Googles mobiler kommer att sälja mer än Apples är dock priset. Mobilerna har samma funktioner som iPhone samtidigt som priset är mycket lägre. Android tilltalar även utvecklare som kan skapa appar utan att söka godkännande.

Måste anpassa sig efter Sverige

Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson håller med Magnus Bengtsson. Men menar att Google måste anpassa sig efter den svenska marknaden om det ska bli en Android-succé i Sverige.

– På sikt kan de gå om. Men då måste man kunna köpa appar i Sverige. I dagsläget har man som Android-användare bara tillgång till ett tusental gratisprogram. Har man en iPhone går det att köpa över 200 000 i Appstore, säger han.

Den sjunde juni väntas Steve Jobs lansera Apples nya supermobil iPhone 4 på World Wide Developers Conference i San Francisco . En ödesdag i kampen om kunderna enligt Peter Pettersson.

– Det är oerhört viktigt för Apple att deras nästa mobil blir en stor hit. Det finns flera stora företag som gör Android-mobiler och det trycket kan bli svårt att stå emot, säger han.