Hands up! – du har telefon

TEKNIK

Hyfsad handsfree kostar inte mer än en dragkrok - men används oftare

Det går att ha båda händerna på ratten när man kör utan att det blir för dyrt.

För några hundralappar kan man fixa en bra handsfree i bilen till mobiltelefonen.

–?Enklare saker kan man göra själv. Men låt proffsen göra de stora installationerna, säger Per Alksten på Sony Ericsson.

Foto: BILLIG handsfree Hållare från Clas Ohlsson, enkel handsfree med ciggladdare och du har en fungerande handsfree i bilen för runt 700 kronor. Kontrollera att hållaren sätts på ett ställe som godkänns av bilprovningen.

Mobiltelefoner är det ofta extrapris på. Men sällan eller aldrig är det extrapris på handsfree till bilen.

Och även fast många mobiltelefoner i dag levereras med handsfree är det bara runt 25 procent av mobilpratarna som använder dem.

I bilen är siffran ännu lägre. Kanske till stor del beroende på priset. En komplett handsfree till bilen kostar med installation 4-5 000 kronor.

Kostar som en dragkrok

- Det är ungefär lika dyrt som att installera en dragkrok. Men då använder man säkert sin handsfree oftare, säger Per Alksten, produktchef på Sony Ericsson.

För den som inte vill lägga ut sådana summor finns det många billigare lösningar som också fungerar.

- Billigast är ju helt klart att använda en vanlig handsfree med sladd i örat. Det fungerar bra det med. Nackdelen är att man inte ser telefonen under tiden, när man ska slå nummer till exempel, säger Per Alksten.

Röststyrd telefon

De flesta mobiler i dag har stöd både för kortnummer lagrade på en tangent och för röstuppringning av de vanligaste numren. Om man använder de funktionerna behöver man sällan se telefonen för att ringa.

Vill man ha en bättre lösning som inte är för dyr finns det enklare handsfree som ansluts till eluttaget i kupén. Om man sedan köper en hållare till telefonen får man en ganska bra handsfree för runt 700 kronor.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM