Teknik

Antipiratbyrån polis- anmäler fildelare direkt

TEKNIK

Stockholm

Antipiratbyrån har bytt strategi. I stället för att först skicka ut ett varningsbrev polisanmäls nu fildelare direkt.

Närmare 200 personer har anmälts, misstänkta för brott mot upphovsrättslagen.

De är inte de enda som misstänks bryta mot lagen. Antipiratbyrån, spel- och filmbranschens lobbyorganisation mot piratkopiering, har själva en polisanmälan hängande över sig.

Över 1 000 personer har anmält Antipiratbyrån för brott mot personuppgiftslagen i samband med organisationens jakt på folk som delar ut till exempel film på internet med hjälp av fildelningsprogram.

Med hjälp av en automatiserad sökmotor har intresseorganisationen samlat in IP-nummer från människor som delar med sig av sina filer. I väntan på att Datainspektionen tar ställning till om det är ett brott eller inte avvaktar Antipiratbyrån med att skicka ut varningsbrev, skriver Computer Sweden.

- Vi tar ingen juridisk risk om vi fortsätter att skicka ut varningsbrev, men vi vill visa att vi respekterar lagstiftningen, säger Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén till tidningen.

Antipiratbyrån har sedan de utökade kampen mot fildelarna skickat ut cirka 400 000 brev till människor som sprider musik, film och spel genom populära fildelarprogram som DirectConnect och BitTorrent. I breven informerar Antipiratbyrån om att fildelning är förbjuden och att rättsliga åtgärder kan komma att vidtas.

I dagsläget är det inte olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddad film och musik. Däremot strider det mot den befintliga lagstiftningen att sprida materialet. Den 1 juli kommer det med största sannolikhet att bli ändring på detta. I och med den föreslagna ändringen i upphovsrättslagen kommer även nedladdning av skyddat material att betraktas som ett brott.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik