Teknik

Hackerattack mot England

TEKNIK

Företag och myndigheter varnas för e-post med spionprogram

E-post med spionprogram har använts i en storskalig hackerattack i England.

– Vi har inte sett något liknade, säger säkerhetsexperter.

Den vanligtvis så hemlighetsfulla National Infrastructure Security Coordination Center, NISCC, gick på torsdagen ut med en varning för hackers som attackerar företag och myndigheter med PC-datorer i Storbritannien. Främst är det ekonomisk information och affärshemligheter som hackarna vill åt.

NISCC, som lyder under det brittiska inrikesministeriet, säger att kommunikation-, energi-, finans-, hälso-, myndighets- och transportsektorerna blivit drabbade.

Inte oerfarna hackers

Gruppen som utfört attackerna har varit mycket väl organiserad och de har varit ihärdiga. I flera månader har datorsystem hos både företag, myndigheter och privatpersoner attackerats.

– Vi har aldrig sett något liknande vad gäller storleken på attackerna. Det här är inte några oerfarna hackers som sitter hemma i sovrummet och försöker stjäla bankinformation från enskilda personer, säger chefen för NISCC, Roger Cumming.

Intrången i datorerna har skett genom att hackergruppen skickat anonym e-post med en ämnesrad som lurar användaren att det handlar om nyheter som kan intressera mottagaren. När användaren sedan klickar på länken eller öppnar den medskickade filen installeras en så kallad trojan som låter avsändaren ta kontroll över datorn, uppger AP.

Spårat hackarna till Asien

- Trojanen kan användas för att få information om nätverket, lösenord och använda datorn till att göra ytterligare attacker, säger NISCC.

NISCC säger också att det är extremt svårt att få reda på vilka som ligger bakom dataintrången men de har spårat e-posten bakåt och hamnat i Asien.

NISCC samarbetar just nu med myndigheter i andra länder för att få hjälp med efterforskningarna.

Detta är en trojan:

Therese Holmberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik