Så får du 2 300 kanaler – gratis

Koppla bredband och dator till din tv

Tv är på väg ut på internet.

Det finns redan nu flera tusen gratiskanaler att välja mellan.

LAGLIGT Enligt svensk lag är det inte olagligt att se tv som återutsänds via internet. Däremot är det olagligt att ladda ned tv och film från så kallade fildelningssajter.
LAGLIGT Enligt svensk lag är det inte olagligt att se tv som återutsänds via internet. Däremot är det olagligt att ladda ned tv och film från så kallade fildelningssajter.

I takt med att bredband blir allt vanligare runtom i världen ökar mängden gratis tv-program man kan se via datorn och bredbandet.

Sammanlagt rör det sig om flera tusen tv-kanaler eller programserier som man kan se utan extra kostnad än en dator och ett bredbandsabonnemang.

En del av kanalerna läggs ut på internet av tv-stationerna själva. Som till exempel Sveriges Television, SVT. Alla SVT:s egna produktioner kan ses gratis på nätet i en månad efter att de sänts i etern.

Spelat in sända program

Men en stor del av programmen hamnar på internet genom att någon eller några antingen spelat in sända program eller kommit över dem på annat sätt och sedan lagt ut dem.

Det är något som tv-bolagen försöker stoppa. Men precis som med fildelning är det besvärligt att spåra personerna bakom.

- Jag tror inte i första hand att det är för att det är gratis som folk väljer detta utan för att det är smidigt att kunna se programmen när man själv vill, säger Ulrik Bengtsson, vd på Viasat Sverige.

Tv-licens behövs inte

Viasat har redan börjat lägga ut en del material som fotbollsmatcher på internet. Och det kan komma att bli mer.

Enligt svensk lag är det inte olagligt att se tv som återutsänds via internet. Däremot är det olagligt att ladda ned tv och film från så kallade fildelningssajter.

Om man väljer att bara se tv via internet på datorn så behöver man inte betala tv-licens. För att kunna krävas på licens måste man äga en tv-mottagare eller ha utrustning för att kunna se direktsänd tv i datorn.

Peter Pettersson

Publisert: