Teknik

När kommer SED-tekniken till Sverige?

TEKNIK

Läs hela chattet med Tomas Andersson på Prisjakt.se

David säger: När kommer vi få se full-HD plasmor i storlekar kring 42 tum?

Tomas Andersson säger: Då fickorna med gas är begränsade i storlek, de kan alltså inte bli hur små som helst, så får det i dagsläget inte plats med 1920x1080 pixlar på 42" bildyta.

iham säger: Vad ska man tänka på om man ska köpa begagnad plasma tv? Alltså hur kan man se att den kommer att vara i bra skick även ett bra tag framöver? Går det övehuvudtaget?

Tomas Andersson säger: En plasma-panel har längre beräknad livstid än en tjock-tv, så de bör alltså hålla ca 20-30 år. Det man däremot ska titta efter på en begagnad plasma, speciellt då den antagligen är av äldre modell, är om den har fasta inbränningar.

jalle säger: Kan det bli problem med tv om den står nära en braskamin ca: 2,5 meter?

Tomas Andersson säger: 2,5 m bör inte vara några problem, men all elektronik påverkas av värme.

Jultomten säger: Hej, vi har funderat på PLASMA eller LCD och...ja vad är det eg. för skillnad? Vilket märke sak man satsa på? Vågar man köpa något mindre känt=? HELP me bee the good santa!

Tomas Andersson säger: Skillnaden har jag beskrivit i artikeln, tänk på för och nackdelarna som nämns och vad som passar ditt behov bäst. Billigare märken är inte alltid sämre, men kontrollera t.ex. hur butiken hanterar supportärenden t.ex. på prisjakts butiksomdömen http://www.prisjakt.nu/butiksinfo.php

arne trollfot säger: Tjenare Tomas, vad är bäst, LCD eller Plasma?

Tomas Andersson säger: Jag önskar att svaret vore självklart, men det beror på individens behov.

Allmänt anses dock plasma vara bäst lämpad för tv- och filmtittande.

Anna säger: Hej Tomas, är en stor skärm alltid bättre? Alltså, blir det nödvändigtvis bättre bild då?

Tomas Andersson säger: Nej. Med en större skärm syns även fel tydligare och behovet av hög upplösning är större. Därför bör man anpassa storleken till tittavståndet och kvalitén på källan.

Kalle säger: Kommer priserna sjunka mycket om några år? Nu är de ju mest för överklassen, typ.

Tomas Andersson säger: Ja, skärmarna blir större och samtidigt billigare med tiden. Det är även ett par nya tekniker på väg ut på marknaden, som är billigare att tillverka ch som med tiden även blir billigare för slutkonsumenten.

ole säger: När kommer SED-tv till sverige?

Tomas Andersson säger: Tekniken finns och kan vara tillgänglig för konsumentmarknaden redan nästa år.

Big Al säger: Hur fungerar det här med uppskalning via HDMI mellan t.ex. DVD och TV? Skalar inte en HD-ready TV upp bilden själv?

Tomas Andersson säger: En TV skalar alltid om bilden till skärmens fysiska upplösning, frågan blir då om dvd-spelaren kan göra detta bättre.

Johan säger: Vad är SED-tv???

Tomas Andersson säger: Det är en platt-tv vars teknik baseras på samma princip som CRT-apparaterna (tjock-tv)

Plattis säger: Joo, jag skulle vilja förgylla min jul med en platt-tv i vardagsrummet. Hd funktionen är ett krav och bra bildkvalitet; har kollat in samsung-modellerna och fastnat lite för dem, har du något förslag?

Tomas Andersson säger: Samsung PS-42E7H, med samma panel som PS-42C7H, är ett väldigt prisvärt alternativ

Sara säger: Hej! Om tv:n rasar ner från väggen, räcker det med hemförsäkring då? Eller måste man köpa sån där särskild försäkring som de brukar erbjuda när man köper elektronik?

Tomas Andersson säger: Hemförsäkringen täcker ofta lika mycket eller mer än tilläggsförsäkringar i butik, men självklart bör man jämföra försäkringsvillkoren. Flera försäkringsbolag har även specifika produktförsäkringar.

AndreasL säger: LG Plasma-TV 42PM1MA 42" reas ut för 11900kr nu av en störra postorderfirma. Är det ett bra köp?

Tomas Andersson säger: Tyvärr är jag inte säker på att den har en tv-mottagare då den framförallt är tänkt som monitor. PC1R är däremot tv-varianten av denna.

frida säger: Tycker man skall vänta köpa en ny tv till våren då kommer priserna sjunka på grund av att dollarn sjunkit stämmer detta?

Tomas Andersson säger: Självklart kan dollarn påverka priserna något, men även bortsett från detta går ju priserna nedåt.

john säger: hur mycket beräknas den nya tekniken för tv kosta, dvs lasertekniken när den kommer ut om 1 år?

Tomas Andersson säger: Jag har inga uppgifter på detta, normalt kostar nya tekniker väldigt mycket den första tiden.

Birger säger: Hej, finns det platt-tv i några roligare färger. Så trist med bara metallic eller svart.

Tomas Andersson säger: Lava, en svensk tillverkare, har faktiskt en modellserie med utbytbar front. Även Sonys nya serie - x-2000 finns i flera färger som tillval.

tomten säger: Hej Tomas! Vad har du själv för tv just nu? Vilken är din favorit?

Tomas Andersson säger: Jag har idag Pioneer PSP-427XD.

Samsung har dock precis släppt en tv baserad på LED-teknik (M91) som väntas vara ett genombrott för LCD-tekniken.

aftonbladet.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik