Teknik

Så skyddar du ditt trådlösa nätverk

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Hälften av alla svenska nätverk öppna för snyltare – och skurkar

Bara var tredje svensk vet hur man säkrar sitt trådlösa nätverk. Och trots Ipred och ökade risker för dataintrång är hälften av de trådlösa nätverket oskyddade.

Plus visar hur du enkelt – steg för steg – skyddar ditt nätverk från obehöriga.

Användningen av trådlösa nätverk ökar hela tiden. Men fortfarande är det så att de flesta så kallade routrar som används inte har säkerhetsfunktionerna aktiverade när de kommer ur kartongen. Om man bara sätter igång nätverket och börjar surfa kan vem som helst med en dator med trådlöst nätverkskort som finns i närheten använda din uppkoppling.

Som innehavare av abonnemanget har du ingen möjlighet att kontrollera vad de som snyltar sysslar med. Det kan vara allt från olaglig fildelning och ekobrott till distribution av barnpornografi.

Därför bör man aktivera de säkerhetsfunktioner som finns i utrustningen. Problemet är bara att bara cirka 30 procent av svenskarna vet hur man gör det. Det visar en undersökning som Post- och telestyrelsen (PTS) låtit göra.

14 procent säger sig kunna det till viss del, medan hela 55 procent uppger att de inte vet hur man ska göra för att få det trådlösa nätverket hemma säkert.

– Det är ett stort informationsarbete som krävs för att öka kunskapen om hur man gör för att med rätt enkla medel göra sitt nätverk säkrare på alla sätt, säger Christoffer Karsberg som är chef för enheten för säkerhet och adressering på PTS.

Publisert: