Nokia spolar Symbian

Maemo nytt OS i N-serien

Operativsystemet Symbian ersätts av Maemo i Nokiamobilernas N-serie.

Nokia måste göra något för att inte bli frånsprungna av iPhone och Sony Ericsons operativsystem Android på smartphone-marknaden. Lösningen heter Maemo och finns bland annat redan på den purfärska modellen Nokia N900. Enligt mediasajten mashable.com är det fortsättningsvis Linux-baserade Maemo som gäller för Nokias N-serie. Enligt planen ska hela serien bestå av Maemo-mobiler 2012.

Nokia är fortfarande överlägset störst på marknaden för smartphones, mobiler med operativsystem och pekskärm/tangentbord, men det råder ingen tvekan om att Symbian inte längre är det hetaste alternativet för mobil-OS. När även Samsung presenterar ett eget och vassare system kallat Bada måste Nokia agera. Nokiafantaster som inte kan tänka sig ett mobilt liv utan det en gång så överlägsna Symbian får hålla sig till E- och X-serien men N-serien kommer fortsättningsvis att utrustas med Maemo.

Det är tänkt att Maemo Select, Maemos portal för programapplikationer, ska köras vid sidan av Nokias Symbin Ovi-portal tills vidare men att de så småningom ska slås ihop till en.

David Bogerius/Prylportalen.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN