Ska jag välja plasma eller lcd?

TEKNIK

Hundratals läsare ville chatta med Prylportalens tv-experter Niclas Lidström och Andreas Liebert om platt-tv. Här är frågorna de hann med att svara på.

Moderator säger: Hej, nu är Prylportalens tv-experter på plats så nu börjar vi chatta!
Säger: Jag är i begrepp att köpa en 42-tummare.Fråga:lcd eller plasma?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Hej. Först och främst tycker vi att du ska fundera på vad du ska använda tv:n till. Handlar det om att se på film, använda den till en dator, eller kanske spelkonsol. lcd passar bäst till spel och datoranvändning. Det är inte så stor skillnad mellan de båda teknikerna numera
Säger: Nu i dessa tider när vi ska spara energi och använda låg energi lampor etc så undrar man ju följande: Varför sägs det inte att en plasma skärm drar ca 4 gg så mycket ström och en lcd skärm ca dubbelt så mycket som en vanlig "tjock"TV?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: TJa, ny teknik betyder nya förutsättningar. Faktum är att numera talar allt fler tillverkare om sin strömförbrukning, alla tillverkare måste uppge strömförbrukningen i sina specifikationer.
Vicky säger: Hur bra är de billiga okända märkena som nu har kommit med full-hd om man jämför med dyrare kända märken?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Generellt sätt är de inte lika bra. Vi jämförde förra veckan mellan Hyundai som kostade 9995 kronor och Panasonic i samma storlek som kostade 17 000 kronor. Panasonicen var mycket bättre i det mesta.
JJ säger: Jag tänker köpa en platt-tv runt jul för max 10 000kr. Vill ha 32 tum. Vad ska jag tänka på? Är det verkligen så stor skillnad mellan tv-apparater i den prisklassen? Ge gärna konkreta tips på vilken tv som ni tycker är prisvärd. JJ
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Om du ska handla en 32-tummare för 10 000 kronor får du en riktigt bra tv. TÄnk på att välja en tv som du tycker ger bra bild. Gå in i butiken, använd fjärrkontrollen och justera inställningarna så att du blir nöjd. LG, Philips, Sony, Samsung är några varumärken som gör riktigt bra apparater i den prisklassen.
herrplasma säger: Varför finns det bara 42" plasma och uppåt, man ser sällan mindre av plasma.
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Panasonic har en 37 tums plasma, snart har även LG en 32-tums plasma-tv. Men fram tills nu har det varit billigare att tillverka lcd i mindre storlekar. Det är svårt att göra cellerna på mindre plasma-storlekar. Med andra ord handlar det om teknik-problem.
säger: Varför surrar min nya plasma- tv 42"? Gör alla plasmaskärmar det?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: De flesta plasma-skärmar har ett visst surr från elektroniken. Framför allt när bilden visar mycket vitt. Surrandet kan också komma från fläktarna som sitter baktill på de flesta plasmaskärmarna. Med andra ord, det är inget fel på din plasma bara för att den låter.
Mange säger: Men en plasma drar ju inte fyra ggr mer ström än en lcd! Något mer men inte ens dubbelt så mkt. Korrigera faktafel tack.
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Nej, det där gällde tidigare. Strömförbrukningen är ungefär samma på lcd och plasma-skärmar.
nettan säger: vad är den största skillnaden mellan en vanlig tv och en sådan här?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Med en sån här menar du kanske en platt-tv. För det första så går det att bygga platta skärmar i större storlekar. Dessutom tar de förstås mindre plats och ger högre upplösning för de nya formaten och hdtv.
pizza man säger: Jag har hört att det är nya apparater på gång, dom är så tunna så man kan rulla ut dom på väggen. Dock lär livslängden vara kort jämfört med dagens tv skärmar. Och sen är det 3D tv på gång också, där finns redan tekniken, men den måste ner i pris. Är det inte värt att vänta på detta istället för att köpa nu? Tex kan man ju då tapetsera hela huset med tvskärmen och sen projicera 3D bilder på möblerna så behöver man inte köpa möbler och kläder. Man kan ju då också koppla in en dator som sätter kläer på kroppen och följer efter en som person, mycket billigt. Sen kan man också skapa sig en fru
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: 3D-tv har varit på gång ett tag nu. Vi har sett några exempel, bland annat från Samsung och Philips. När detta kommer är dock oklart. När det gäller tunna apparater som man kan tapetsera med lär det dröja många år innan detta blir aktuellt.
säger: Hej, har ungefär samam fråga 46" full-hd lcd eller 50" hdready plasma?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Oj, det var ingen lätt fråga att svara på. Ska du bara använda tv:n till att se på tv och film kan plasman ge vissa fördelar som jämfört med lcd:n. Ska du koppla den till en mediecenterdator eller högupplöst spelkonsol, ex. PS3 är nog full-hd lcd:n ett bättre köp.
säger: Plasma kontra lcd vad det gäller livslängden. Vilken håller längst/flest timmar?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Numera skiljer det inte så mycket, dock har Panasonic ökat livslängden på sina plasma-skärmar till 100 000 timmar. Det normala är dock cirka 60 000 timmar. Om du tittar på tv 4 timmar per dag varje dag räcker 60 000 timmar till 30 års tv-tittande. Frågan är om du har kvar din tv så länge?
NisseHult säger: Jag är sugen på att skaffa platt-tv (runt 40") men är osäker om jag ska skaffa en tv med "full-hd" istället för bara "hd-ready". I dagsläget ser jag mest på dvd och digital-tv (ej hd i dagsläget) men i framtiden kommer jag nog skaffa mig en blu-ray/hd-dvd spelare. Frågan är om bildkvalitén med "full-hd" väger upp det högre priset?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Tja, ska du bara ha 40 tum så räcker nog hd-ready. Ska du däremot köpa en större tv, ex. 46 tum eller liknande, ja då tycker jag nog att du ska satsa på en full-hd skärm.
är det pga boxer sändningen som jag får skit bild på min 47 säger: Hej är det pga boxer sändningen som jag får skit bild på min 47 "lcd full hd från lg??
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Ja, det mesta talar för det. 47 tum är rätt stort och då blir de lågupplösta tv-utsändningen från Boxer dåligt på tv:n.
säger: Det blir suddigt när bilden rör sig (Sony, 32 tum, lcd). Tar tar märkbar tid tills bilden samlar sig igen. Skall man räkna med detta eller olika apparater fungerar olika?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Mycket beror på vilken källa du använder dig av. Jämför gärna med en bra dvd-spelare, blir det samma problem då också har du en dålig tv. Kontakta då affären där du köpte tv:n.
Tobbe säger: Ska jag ha en lcd eller plasma om jag ser på mycket idrott? Har sett tendenser på vissa både lcd & plasma där bilden inte riktigt hänger med vid snabba kamerarörelser. Har det med olika inställningar att göra? Eller vad ska man titta efter?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Köper du en lcd-tv med 100 Hz-tekniken så är förutsättningarna bättre att få en skarp bild. Plasman passar dock generellt sätt bättre att se på sport med.
Mathias säger: Hejsan! Jag håller på att göra om mitt rum. Just nu har en 32' samsung lcd som fungerar väldigt bra.. Jag sitter på ca 4m avstånd och det känns som om jag har för liten tv för tvspel.. Borde jag byta upp mig till 42'? Sen undrar jag även ang den nya Samsung tv:n, lcd F8-serien är ju sjukt bra bild när jag var inne och kollade på den via PS3. Den ligger ju runt 20.000 för en 40'..Kommer den sänkas mycket innan/efter jul skulle ni tro?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: 4 meter låter som ett långt avstånd för en 32-tummare. Har du råd, byt upp dig till en 42:a och då är ju Samsungs F8-serie riktigt bra. Den kom för övrigt trea i vårt blindtest. Jag tror inte att den kommer att prissänkas särskilt mycket före jul. Räkna därför med detta pris ett tag till.
Ida säger: vad är hd??
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Hd står för high definition, med andra ord högupplöst. hdtv är alltså högupplöst tv. hdtv ger cirka en megapixels upplösning, standard-tv ger en halv megapixels upplösning. Pratar vi full-hd, då ger den upp till 2 megapixels upplösning.
lin säger: Hej! Blir väldigt förvirrad av alla olika hd- ready, full-hd etc. Om jag vill koppla en skärm till en mediecenter dator med HDMI utgång vad ska jag leta efter?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Ska du surfa, maila mm är det full-hd som bör intressera dig. Det finns mängder av olika modeller att välja mellan här.
fredde säger: vilken tv i storleken 32 tum ger bäst bild om man ska spela playstation 3 på den?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: en bra lcd-tv med 100 hz-teknik. Den ger bästa bild. Ännu så länge finns det nästan inga apparater som ger full-hd i denna storlek.
herrgårn säger: Jag har mest kollat på Sonys 46 tummare än så länge, blir det inte riktigt klok på deras modeller. Vad är det som skiljer mellan t.e.x S2000, V2000 etc ?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Hej. Vi har inte fullt koll på skillnaderna mellan S2000 och V2000. Jag tror att det handlar om bildbehandlingssystem. Kolla på www.sony.se så kan du se skillnaderna direkt.
pillan säger: Tycker ni att man ska hänga upp en platt tv..eller kan man ha den på en tv bänk??? MVH Pillan
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Oj, det är inte lätt att svara på. Att hänga tv:n på väggen är förstås riktigt läckert. Men har man en snygg tv-bänk kan tv:n göra sig bra där också.. En smaksak helt enkelt.
tatt2d säger: hej jag hörde att plasma är på väg bort och jag köpte en 42" plasma av märket nextier som jag är jätte nöjd med för de pengarna jag kollar mest på sport och film gjorde jag fel val
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Nej, jag tror inte att plasman är på väg bort. Den lär finnas kvar i många år framöver. Det viktiga är faktiskt inte specifikationerna, utan vad dina ögon tycker om tv:n. Är du nöjd med bild och priset och tv:n inte går sönder, då har du gjort en bra affär.
Thomas säger: Kan man få "brännmärken" på en plasma om man tittar på en stillbild för länge? Eller är det bara en myt.
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Inbränning är mer sällsynt numera, tidigare fanns dessa problem. Vissa modeller är utrustade med tekniker för att undvika detta, sk white wash, eller pixelrotation.
Nicke säger: Hej! Bör man vänta något år till innan man byter till en platt tv, tekniken verkar ju förbättras varje år, och nu kommer det ju nya dvd format.
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Om man skulle tänka på det sättet kan man aldrig köpa en ny tv. Självklart blir tekniken bättre och priserna lägre. Nu till våren kommer årets modeller att sjunka i pris. kan vara ett bra tips.
bea säger: Hej! jag köpte en lcd Samsung 40 tum i fjol. Undrar varför det inte finns något knapp för att stänga av tv:n totalt. Det står på stand-by hela dagen oc h förbrukar massa EL????
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Oj, det lät konstigt. Om tv:n saknar huvudströmbrytare, vilket låter konstigt, måste du dra ut sladden. Så tokigt är det faktiskt!
säger: ger HDMI den bästa bilden??
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Ja, det gör det. Men allt beror förstås på vad du skickar. HDMI är dock den bästa anslutningsstandarden som finns på marknaden.
Calle säger: På min plasma tv kan jag välja 75 eller 100 hz upplösning, vad ska jag välja?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Om du tittar på vanlig tv innebär 100 hz en frekvensdubbling, vilket ger mjukare bild. Alltså skulle vi välja 100 hz.
amanda säger: hej, vilken är den bästa platt-tven på 40tum som ligger i prisklassen under 10000 ?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Oj, det finns några märken där. Vi skulle dock välja ett känt varumärke och dessutom gå in i en butik och kolla på olika modeller..
säger: Märker att hd-ready apparater generellt reas rätt hårt nu. Tror därför att full-hd kommer droppa i pris ganska ordentligt runt/efter jul. Håller du med?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Vi tror inte att det kommer att bli en avsevärd prissänkning på full-hd, kanske en liten sänkning, men ingen stor sådan. hd-ready kommer dock att fortsätta att sjunka under hösten.
säger: Hej! jag funderar på att köpa Philips 42" tv 5322 är den något att ha? eller borde jag köpa en dyrare för "bättre kvalitet?" den kostar 10 000:-
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Vi har inte testat 5322, men Philips gör bra apparater och vann ju förresten vårt stora blindtest på Mediamarkt.
säger: hej, vilken är den mest prisvärda platt tvn att ha i sovrummet, alltså lite mindre i storleken?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Det finns flera mindre skärmar till sovrummet. 20-tummare från Toshiba som ligger på under 4000 kronor. ex.
säger: Hej, ger inbyggd boxer i tv:n bättre bild än om man har den vid sidan om?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Nej, det gör den inte. Däremot blir det enklare att använda en inbyggd digitalbox. Och du slipper extra sladdar.
George säger: tjena. jag letar efter en full hd lcd tv som jag ska koppla in en playstation 3 till. jag ska inte ha digital tv, bara playstation. ps3 spelen är också i hd. vilket märke o modell rekommenderar ni ?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: LG, Samsung, Philips, Sony. Det finns många modeller att välja mellan. Håll dig till något större varumärke som tror jag inte att du kommer att bli besviken.
Tommy säger: Hej gubbar ! kan man bygga ihop 4 små lcd apparter till en större, då blir det väl billigare ?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Ja, det kan man göra. Men du behöver troligen en dator med 4 grafikkort och då är det frågan om det blir billigare.
säger: Finns det några speciella tal förutom upplösning man bör hålla koll på när man köper en LCD-tv (tex ljustyrka, contrast). Som jag har förstått det så mäts tex inte contrasten lika för olika tillverkare.
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Nej, stirra dig inte blind på specifikationen. Den ger inte hela sanningen. Det viktiga är att du jämför och låter dina ögon avgöra vad du tycker är bra eller inte.
p.w säger: funderar på en samsung plasma 42tum q96 är det ett bra val?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Q96 är en bra modell. Samsung gör bra skärmar.
danne säger: Sharp LC-42XD1E, hur verkade den i testet?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Hej. Vi väntar fortfarande på att Sharp ska skicka över testprodukter till oss. Den har fått bra recensioner utomlands, men som sagt var, vi har inte testat den ännu. Håll koll på vår hemsida för framtida tester.
säger: Ska man skaffa bättre kablar, scart och antennkabel när man skaffar platt tv eller är det överkurs?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Nej, kablarna gör faktiskt en del. Framför allt är det skillnad på gamla scartkablar. De blir lätt dåliga. Antennkablarna är för det mesta ok. Kan du använda hdmi istället för scart, gör det. där är det stor skillnad.
Salve säger: Är förtjust i B&O. Är det bara inbillning att det märket är ett strå vassare än många andra "onventionella" märken ?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Vi har inte testat så mycket från B&O. Vi håller just nu på att testa deras nya tv. B&O är lite speciella och visst är de häftiga. De satsar stort på design och har man råd är B&O en upplevelse.
jokko säger: Varför försvinner dom gammla tv apparaterna ? tänker inte företag på oss som är fattiga ?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Tja, en 32 tums lcd är faktiskt inte dyrare än en tjock-tv var för något år sedan. Sen finns det en begagnad-marknad även för tjock-tv.
dreiecken säger: Tjenare funderar på Philips modell PFL 9632D är det en bra 40'' ?
Niclas Lidström och Andreas Liebert säger: Philips 9632 vann Prylportalens blindtest i konkurrens med fem andra. Det är en bra tv.. riktigt bra.
Moderator säger: Där får vi säga tack och hejdå till Niclas och Andreas – och tack till alla er som var med och chattade!

ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-tester