Ny Imac från Apple

TEKNIK

Plattare, billigare – och i aluminium

Apple släpper nya datorer.

Det är en platta allt-i-ett-datorn Imac som kommer i ny version.

Plattare, billigare och med ett skal i aluminium.

Foto: IMAC Tunnare än föregångaren – och i ”miljövänligt” aluminium.

Efter en sommar där fokus varit på releasen av Apples mobiltelefon Iphone är det nu dags för nya versioner av Apples bordsdatorserie Imac.

Imac är en dator och platt skärm i ett. Den har funnits i två generationer tidigare. Alla försedda med Apples typiska vita platshölje.

Men den nya generationens Imac får istället låna samma typ av hölje som Apples bärbara proffsdatorer i Macbook Pro-serien, matt aluminium.

De nya Imac:arna är försedda med Intel Core 2 Duo-processorer och ett Apples nya ultratunna tangentbord i aluminium. 20-tums Imac kostar nu från 11 295 kr inklusive moms och 24-tums Imac kostar från 16 495 kr.

Den nya datorserien presenterades vid en presskonferens som Apple höll i sitt huvudkontor i Cupertino i Kalifornien på tisdagskvällen svensk tid.

”Återvinningsbart”

– Nya Imac är den mest fantastiska stationära dator vi någonsin har gjort”, sa Steve Jobs, vd för Apple. I vår nya design har vi utnyttjat innovativa material, bland annat högklassigt aluminium och glas, som är mycket återvinningsbart.

För den som har behov av stora lagringsutrymmen går nya Imac att få med hårddiskar på upp till en terrabyte.

Samtidigtidigt presenterade Jobs även en ny version av Apples officepaket Iworks som i version Iworks -08 nu också kommer att levereras med ett kalkylprogram, något som många användare saknat.

För dem som lagrar information via Internet uppgraderar Apples också sin .mac-tjänst och utökar lagringsutrymmet till tio gigabyte.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Datorer