Tv-tester

Bio är bäst – hemma

TEKNIK

Experten: Projektor ett måste för filmälskaren

Biosalongen i Christer Bengtssons lägenhet utanför Stockholm slår det mesta, eller hur?
Biosalongen i Christer Bengtssons lägenhet utanför Stockholm slår det mesta, eller hur?

Varför nöja dig med en platt-tv på 40 eller 50 tum – när du kan få en jättebild på 100 tum eller mer?

För verkliga filmfantaster är det projektor som gäller.

Christer Bengtsson, chefredaktör för testsajten Big Screen Entertainment, skriver själv om hur du fixar bästa biosalongen hemma.

Om man ska skaffa projektor eller storbilds-tv råder det självklart delade meningar om. Men för att göra det enkelt: tv är för tv-tittande och en projektor lämpar sig tveklöst bäst för film.

Eftersom även projektorköpet handlar om ganska stora pengar finns det en hel del punkter att tänka på. Här är de viktigaste:

NACKDELAR

Det man ska tänka på är att projektorn i regel använder en mycket kraftig lampa, som har en begränsad livstid på vanligtvis 2 000-3 000 timmar. Och en ny lampa kostar så mycket som mellan 3 000 och 6 000 kronor.

En genomsnittlig bildrörs-tv (”tjock-tv”) kan köras minst 30 000–40 000 timmar innan någon märkbar försämring inträffar. En modern plasma eller lcd-tv har ännu längre livslängd faktiskt.

Den andra stora skillnaden mellan tv och projektor är att tv:n kan användas i nästan vilket ljus som helst. Projektorn kräver så mycket mörkläggning att duken helst inte ska synas i rummet, om man vill nå maximal bildkvalité. Bilden kommer självklart att synas även med mysbelysningen tänd, men det blir inte hundra procent så länge inte rummet är nästan kolmörkt.

FÖRDELAR

Vad är då fördelen med en projektor? Självklart är det bildstorleken. Du kan lätt få en bildyta på 100 tum eller mer, beroende på dukens storlek. Du kan alltså själv välja hur stor bild du vill ha. Med rätt förutsättningar (läs mörkt rum) så kan du dessutom få en bild som utan problem kan mäta sig med en fin plasma eller lcd-tv.

Att se film på en 2-3 meter bred filmduk är utan tvekan en mycket större upplevelse än på en 40- eller till och med 50-tums-skärm. Vill du ha känslan av att gå på bio hemma – då är det projektor som gäller!

PRISER

Priserna är fortfarande inte direkt låga, även om de sjunkit märkbart de senaste åren. För 2-3 år sedan var det ovanligt med hembioprojektorer under 30 000 kronor. I dag kan man hitta några modeller strax under 10 000, men det absolut mest prisvärda skiktet ligger kring 15 000 kronor.

DUKEN

Du behöver inte skaffa en duk med en gång, det räcker med en vit eller ljus vägg. På så sätt hinner du prova dig fram till hur stor duk du vill ha. Däremot behöver du en dvd-spelare och en ljudanläggning med stereo eller helst surroundljud. Den dyraste projektorn i våra exempel lämpar sig även för den nya generationens hd-film.

Lycka till och ha det så mysigt i biografmörkret – hemma.

Panasonic PT-AX100

Sharp XV-Z3000

Optoma MovieTime DV10

Epson EMP-TW700

Mitsubishi HC4900

Allt det här får du med Plus - Aftonbladet Kampanjer

Christer Bengtsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Tv-tester

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-tester