Upplagt för hdtv i marknätet

TEKNIK

Nya tv-kanaler och ny teknik till marknätet

Regeringen gav idag besked när det gäller frekvenser i det digitala marknätet för tv. Regeringen lät det digitala marknätet få det mesta av utrymmet. Det nya frekvensutrymmet kan användas till fler tv-kanaler i marknätet och dessutom till hdtv i marknätet.

Kampen om frekvensutrymmet i marknätet har varit hård och tuff. Många intressenter har pockat på uppmärksamheten och velat ha en bit av utrymmet. De flesta var dock överens om att det var det digitala tv-nätet för marksändningar som skulle få det mesta av utrymmet. Utvecklingen av hdtv i marknätet och mängder av nya kanaler som vill in i marknätet gör att frekvenserna idag inte räcker till på långa vägar.

Regeringen beslutade idag att det mesta av frekvensutrymmet som blev över när de analoga tv-sändningarna i marknätet släcktes ska användas till det digitala marknätet för tv. Det betyder att tv-branschen har fått sin vilja igenom och möjligheterna för en utbyggnad av digital-tv nätet nu är möjligt.

Bra beslut tycker Boxer

- Beslutet är bra. Det visar att regeringen ser tv-branschen som en framtidsbransch och det ger oss möjligheter att lansera nya tjänster med ny modernare teknik, säger Per Norman, vd på Boxer.

Med ny teknik menar Per dels hdtv i marknätet och framför allt att digital-tv i marknätet nu kan börjar övergången från mepg 2 till mpeg 4 på ett smidigt sätt. Fram till 2015 kommer alla digitalboxar för marknätet att behövas bytas ut till nya modernare boxar.

Rent tekniskt kommer marknätet nu att få två nya multiplexer där mellan 5-7 nya kanaler per multiplex ska få plats. Går man över direkt till Mpeg 4 så får det plats 10-12 vanliga tv-kanaler eller 2-4 hdtv-kanaler i marknätet.

Osäkert vad som bestäms

Exakt hur Radio & TV-verket ska göra med det nya frekvensutrymmet är inte klart.

En gissning är att verket beslutar att tillföra 4 hdtv-kanaler och att resten av utrymmet ges till nya tv-kanaler eller att använda för övergången till mpeg 4-tekniken.

Läs fler nyheter från Prylportalen

Niclas Lidström, prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-tester