Microsoft lanserar nya Surface-datorer och hörlurar

Microsofts Surface-serie uppdaterad med mer fart och stil

Microsoft lanserar Surface Laptop 2, Surface Pro 6, Surface Studio 2 samt Surface Headphones.
Microsoft lanserar Surface Laptop 2, Surface Pro 6, Surface Studio 2 samt Surface Headphones.

Under natten höll Microsoft sin stora årliga lanseringsfest i New York.
Här är alla heta nyheter.

I natt svensk tid höll Microsoft äntligen sin årliga lanseringsbonanza i New York. Från scenen kastade de ut den ena nya datorn efter den andra från företagets alltmer välrenommerade Surface-serie.

Innan det hela var över hade det visats upp två nya bärbara och en stationär allt-i-ett-lösning. Och minsann fanns där en liten överraskning på slutet också, i form av Surface Headphones, som bland annat har inbyggd, justerbar, brusreducering.

  • Surface Laptop 2
  • Surface Pro 6
  • Surface Studio 2

Samtliga maskiner bjuder på ett kraftigt förbättrat innanmäte, och de bärbara kommer nu bland annat i svart utförande.

Surface Laptop 2

Surface Laptop-serien är Microsofts sätt att uppvakta studenter och den som inte vill kasta bort alltför mycket pengar på en bärbar dator. När företaget lanserade den första Surface Laptop utmärkte den sig med sin särskilda alcantara-yta, vilken var i nivå med Apples Macbook Pro, utan att vara helt problemfri.

Nu när uppföljaren är här försvinner emellertid det största irritationsmomentet, eftersom datorn kommer med dubbelt så mycket minne i sitt billigaste utförande än tidigare, alltså 8 GB. Lagringsutrymmet börjar som tidigare på 128 GB.

Förutom minnet uppgraderas processorerna kraftigt. Den gamla tvåkärniga får nämligen vika undan för Intels nya generation med fyra kärnor. Microsoft hävdar att detta gör maskinen uppemot 85 procent snabbare än tidigare. Tek.no kan inte gå i god för att detta är representativt för hur mycket snabbare datorn kommer att upplevas, men de kan skriva under på att tunga uppgifter kommer att gå mycket snabbare än förr.

Surface Laptop 2.
Surface Laptop 2.

Surface Laptop 2 kommer i övrigt att finnas i matt svart utförande, något som kan få den att upplevas som lite mindre kontorsaktig för många. Annars dröjer designen (och den bra skärmen och byggkvaliteten) kvar från förra generationen, men här fanns överlag väldigt lite att klaga på.

Det enda som är väldigt konstigt är att Surface Laptop 2 inte får någon USB C-port. Det här är framtidens inkopplingsstandard och kanske det starkaste argumentet för att eventuellt avvakta med köpet av en Surface Laptop 2.

Batteritiden ska ligga på omkring 14 timmar.

Surface Laptop 2 kommer att kosta från 999 dollar och lanseras den 16 oktober i USA.

Surface Pro 6

Surface Pro var Microsofts första dator och är en hybrid i form av en skärm och ett tangentbord som kan skiljas från varandra. På så vis kan apparaterna i serien fungera som en läs- eller ritplatta (i alla fall om du köper en penna), utöver en vanlig laptop.

När nu version 5 ersätts av version 6 har Microsoft givit den många av de behandlingar som de gav sin Surface Laptop 2. Det vill säga att Surface Pro 6 nu även kommer i ett svart utförande (precis som originalet för många år sedan), och får Intels nya fyrakärniga processor.

De nya maskinerna lär därmed upplevas som bra mycket snabbare än den förra generationen vid krävande uppgifter, och Microsoft skryter med upp till 67 procents hastighetsförbättring.

Surface Pro 6.
Surface Pro 6.

Eftersom Surface Pro-serien är väldigt kompakt har Microsoft även gjort en del justeringar av maskinens kylarlösning. Det är garanterat för att få den att klara av de nya processorerna, men Microsoft hävdar också att batteritiden har dragit nytta av processen. Tek.no:s tidigare tester har visat att Surface-serien erbjuder en imponerande batteritid, och även med kraftigare innanmäte ska Surface Pro 6 nu klara omkring 13,5 timmar på en laddning.

Dessvärre får inte heller Surface pro något USB C-port, trots att både Surface Book 2 och Surface Go fick detta i sina uppdateringar tidigare i år.

Surface Pro 6 har en 12,3 tum stor skärm med hög upplösning och kommer med från 8 GB minne och 128 GB SSD-lagring. Den släpps den 16 oktober i USA och kommer att kosta från 900 dollar.

Surface Studio 2

Även den stationära allt-i-ett-maskinen Surface Studio, som har en stor 28-tums pekskärm, fick en efterlängtad uppgradering i natt. Modellen som säljs i dag lanserades för hela två år sedan och har fortfarande ”antika” sjättegenerations Intel-processorer på insidan. Med tanke på priset är det ganska anmärkningsvärt.

Dessvärre fortsätter Microsoft att ignorera de som önskar en uppdaterad maskinvara med sin Surface Studio 2. Trots att Intel lanserade sina kraftigt uppgraderade 8-generationsprocessorer för över ett och ett halvt år sedan, lyckas Microsoft fylla de dyra Studio-maskinerna med gamla processorer från sjunde generationen.

Det innebär att Surface Studio 2 på vissa områden kommer att vara utdaterad innan den kommer ut på marknaden, och att eventuella kunder måste nöja sig med fyra i stället för sex processorer.

Surface Studio 2.
Surface Studio 2.

Ett litet plåster på såren är att Microsoft har utrustat sin nykomling med en av de kraftigare processorerna från 7:e generationen, närmare bestämt en i7-7820HQ.

Dessutom satsar ju företaget på bra grafiklösningar, som nog är minst lika viktiga för den kreativa målgruppen. Borta är Nvidias gamla och totalt utdaterade GTX9-serie, och in som ersättare kommer snabba grafikkort från den mobila GTX 10-serien i form av antingen GTX 1060 med 6 GB minne eller GTX 1070 med 8 GB minne. Dessa lär ge ungefär 50 procent högre prestanda än de tidigare grafikkorten.

Skärmen på orginalet var imponerande i sig själv med sina 4 500 gånger 3 000 punkter, men den förbättras ytterligare i nykomlingen genom att få runt 38 procent högre ljusstyrka. Den kan också gå något djupare i svartnivå.

Det är också lika bra att Microsoft släpper 8 GB minne till förmån för 16 GB redan i instegsmodellen.

Vilka priser och lanseringsdatum som gäller i Sverige är oklart, men i USA blir Surface Studio 2 tillgänglig i november, från 3 500 dollar.

Surface Headphones

Det kom nog som en överraskning för de flesta att Microsoft nu går in i ljudbranschen med sina Surface Headphones. De håller sig emellertid till ”kontorsvärlden” genom att fokusera på brusreducering och kommunikation. Till och med färgvalet osar kontor, med grått skal, gråa muffar och grå båge.

Surface Headphones med justerbar brusreducering.
Surface Headphones med justerbar brusreducering.

Surface Headphones kommer att erbjuda 13 olika nivåer av brusreducering som du enkelt justerar genom att vrida på ett hjul framför öronpuffen. Det finns också två inbyggda mikrofoner, avsedda för att du ska kunna prata med utan ansträngning med Microsofts talassistent Cortana, och så klart andra personer om du vill det. All kommunikation sker via bluetooth.

Surface Headphones kommer ut före jul, men bara i USA, där de ska kosta 350 dollar. Det är oklart om produkten kommer till Norden.

Artikeln publicerades först på tekniksajten Tek.no.

Publisert:

LÄS VIDARE