Nokia

Test: Nokia 6.1 – finnarna tar revansch

Nokia 6.1 med bra prestanda till ett rimligt pris

Av: 

Finn Jarle Kvalheim

Nokia 6.1 test.
Nokia 6.1 test.

TEKNIK

Nokias uppdaterade version av Nokia 6 gör klart en gång för alla att Finland återigen är med i mobilmatchen.
Det kommer Tek.no:s teknikexpert fram till efter ett grundligt test.

När Nokia 7 Plus testades tidigare i år, blev det verkligen tydligt att finnarna var tillbaka igen. Och de var på krigsstigen. Lite i skuggan av sagolika 7 Plus hamnade årets Nokia 6, eller Nokia 6.1, om du så vill.

Den är ett slags lillebror till sjuan, där både design, pris och specifikationer har rakats lite över hela ansiktet, utan att man kapat alltför mycket.

Så der det i alla fall ut på papperet. Men det är inte alltid pappret stämmer, och Nokia har funnits bland märkena som kämpat med lite ojämnhet mellan annars förhållandevis lika produkter.

Fjolårsmodellerna krävde flera uppdateringar för att bli så snabba och bra som de borde vara, och till årets utbud ser räknar vi den träig banantelefonen Nokia 8110 4G och en väldigt oergonomisk Nokia 8 Scirocco.

ANNONS

Kolla priset på storebrorsan Nokia 7 Plus – här är den billigast

Extern länk från Prisjakt

Läs mer

Snygg metalldesign

Som tur är är Nokia 6.1 en bekräftelse på att konkurrenterna borde frukta finnarna. För här finns våldsamt mycket att tycka om. Allra först kan vi nämna prislappen. Den här telefonen kan köpas för från 2 500 kronor, och tar direkt upp kampen med telefoner som Moto G6 Plus, och i och för sig också ovan nämnda storebror i Nokia-utbudet.

För det priset får du en slott metalldesign med stor och fungerande skärm, där kanterna är svagt utbuktande från ramen, så kallad 2,5D-design. Till skillnad från de flesta av konkurrenterna är detta inte en telefon där skärmen går hela vägen ut i kanterna.

Här har den 5,5 tum stora skärmen det traditionella 16:9-formatet, och det är stora kanter runtom. Inte alla tycker om det, och om du är en av dem, så är Moto G6 Plus troligtvis mobilen för dig. Men om du tillhör dem som både ogillar ramlösa varianter och skarpt avrundade skärmkanter kan Nokia 6.1 vara mitt i prick.

Själva byggkvaliteten verkar solid och bra, och kombinationen av matt, svart lack och kopparfärgade strimmor ger telefonen ett ovanligt utseende.

Koppardetaljerna gör Nokia 6.1 till en fräsch mobil som sticker ut från mängden.

Snabba menyer direkt från Google

Användarmässigt är det Googles Android One-menyer som rullar på skärmen. Det innebär att du inte får med ett lass anpassningar från producenten här. All programvara kommer direkt från Google själva, och i likhet med Nokia 7 Plus uppträder 6.1 som en slags billig variant av sökjättens Pixel-mobiler.

Här går allt mycket fort, och du slipper vada omkring i dåliga Gameloft-spel eller säkerhetsprogramvara som du inte behöver. Det här är ren Android – och de enda ändringar som är gjorda är i kameraprogramvaran och en egen stödapp som följer med alla Nokia-telefoner.

Telefonen hade gärna fått ha en ännu lite snabbare motor för att bli mer framtidssäker. Men för det allra mesta lyckas den låtsas som om den är en toppmodell, utan irriterande nycker och trögheter. Då blir intrycket också väldigt bra.

HMD Global, som utvecklar Nokia-telefonerna, har precis färdigställt ett betatest av Android 9, och därmed står det dukat för relativt snabb uppgradering av den plånboksvänliga apparaten. Men för närvarande är det Android 8.1 som är den senaste uppdateringen.

Nokia 6.1 har snabba menyer direkt från Google.

En fungerande kamera som är lätt att använda

Nokia-telefonerna har ofta haft väldigt bra kameror i sina klasser, och Nokia 6.1 är inget undantag. Den tar rimligt bra bilder i nära på alla sammanhang, men när mörkret verkligen faller på eller du har starkt motljus får den kämpa lite. Något som också är ganska vanligt för telefoner i den här prisklassen.

Vad som inte är lika vanligt är den extremt flexibla kameraprogramvaran. Den stiftade vi först bekantskap med i Lumia 1020, och det har inneburit ett plus i kanten för många Nokia-telefoner sedan dess.

Här drar du bara i kameraknappen för att få upp en uppsättning av inställningsmöjligheter, och när du när du drar i reglagen som dyker upp får du omedelbart se resultaten i förhandsvisningen. Därmed kan du ta långa exponeringar eller justera ISO och alla de andra kryptiska inställningarna utan att behöva några särskilda förkunskaper.

Automatinställningen tar också fina bilder i de flesta sammanhang, även om jag kanske finner den pyttelite återhållsam med att aktivera HDR-inställningen som i vissa lägen ger betydligt bättre bilder än standardinställningen.

Nokia 6.1 har en bra kamera, men är något återhållssam med att aktivera HDR.

Som telefon

Det är helt okej ringljud i Nokia 6.1 – en egenskap som Nokia-telefoner i princip aldrig har bommat på. Batteritiden är också bra nog, med 3 000 mAh batteri och relativt strömsnålt innanmäte. Telefonen håller ett dygn på en laddning, beroende på hur hårt du använder den.

Om du har en snabbladdare går det dessutom väldigt fort att ladda upp batteriet igen. Märk väl att snabbladdning har stöd här, men att det är en vanlig laddare som följer med. Du måste alltså köpa en snabb laddare, eller ha en sedan innan, för att dra nytta av detta.

Skärmtangentbordet är Gboard från Google, som gör det snabbt, reklamfritt och trevligt att skriva meddelanden. Detta är ett av de bästa knappsatsvalen för Android-telefoner i nuläget.

Stabil rakt igenom

Det finns väldigt lite att klaga på hos Nokia 6.1. Till ett pris av knappa 3 000 kronor utför den sitt uppdrag nära på oantastligt. Det är lite av ett irritationsmoment att den levereras med bara 20 gigabyte som du kan använda själv, när telefonen säljs som en 32 GB-variant.

Men orsaken är alltså att telefonen stöttar sömlösa uppdateringar – den har alltså två områden där operativsystemet är installerat, och du kan använda det ena medan telefonen uppdaterar det andra. En fördel som är trevlig att ha, även om den äter upp en del plats.

Annars tar den bra bilder, har bra byggkvalitet och ren och snabb Android direkt från Google. Med några små bonusfunktioner, som snabbladdning och den bra kameraappen, extra.

Du trampar absolut inte snett med Nokia 6.1, och än en gång har HMD Global visat att de tar väl hand om det gamla Nokia-namnet. Det är kanske inte så överraskande, med tanke på att företaget till stor del består av gamla Nokia-anställda som har varit med sedan glansdagarna.

Nokia 6.1 Dual SIM 32GB får betyget 8,5/10 av Tek.no, som genomfört och först publicerat testet.

Fördelar med Nokia 6.1:

  • Bra skärm
  • Bra kamera med väldigt bra app
  • Utrymme för minneskort
  • Solid och bra design
  • Stöd för snabbladdning

Saker att fundera över:

  • Snabbladdare medföljer ej
  • Lite lite tillgängligt lagringsutrymme i den minsta modellen
Publisert:

LÄS VIDARE

Cyber Monday – allt du behöver veta

ÄMNEN I ARTIKELN

Nokia

Android

Google

Mobiltelefoni

Tester

Black Friday