El-avgiften som kostar dig flera tusen kronor

Stora prisskillnader
på elnätsavgiften

Svenskarna betalar allt mer i elnätsavgift.

Och det är stora prisskillnader mellan länen.

– I vissa fall handlar det om en skillnad på nära två tusen kronor per år, säger Göran Svensson, utredare på Hyresgästföreningen.

Du kan spara flera hundra på att välja rätt elleverantör. Men på avgiften du själv inte kan påverka kan du gå miste om nära två tusen kronor per år om du bor i ”fel” kommun. Det är Nils Holgerssongruppen som granskat hur mycket svenskarna betalar i elnätsavgift.

Priserna stiger

Siffrorna visar att priserna har stigit kraftigt det senaste året – och att vissa kommuner betalar tusenlappar mer än andra.

– För den som konsumerar elen är det samma tjänst man köper. Ändå är det stora skillnader för vad privatpersoner i olika kommuner betalar. Generellt sätt har de höjt priserna väldigt mycket de senaste åren, säger Göran Svensson, utredare på Hyresgästföreningen som varit med och gjort undersökningen.

Skillnaden: 2 000 kr

I hela landet har priserna ökat med 8,5 procent. Mest betalar de som bor i Örebro län som har en avgift på 62 öre/kWh, vilket kan jämföras med Västmanland där avgiften ligger på 45,7 öre/kWh. Tittar man närmare på kommunerna kan dock prisskillnaderna vara betydligt högre än så. I Skövde betalar man 29,5 öre/kWh – 50,5 öre mindre än Ekfors kommun där avgiften ligger på 80 öre/kWh.

– Det handlar om en skillnad på nära två tusen kronor per år om man bor i en lägenhet, säger Göran Svensson.

Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM