Xperia X10 tar upp kampen med iPhone

Av: Peter Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Pryl testar Sony Ericssons nya Androidmobil

Sony Ericsson första Googlemobil är snart i Sverige.

Xperia X10 ska ta upp kampen med Apples Iphone.

Och den är bland de vassaste Iphonedödarna hittills.

Xperia X10 är den vassaste smartphonen hittills från Sony Ericsson.
Foto: Sony Ericsson
Xperia X10 är den vassaste smartphonen hittills från Sony Ericsson.

Sony Ericsson har inte givit upp fajten att ta sig tillbaka upp mot toppen bland mobiltillverkarna. Men problemet de senaste åren är att man inte lyckats få till en produktportfölj som varit tillräckligt konkurrenskraftig. Kunderna har svikit och försäljningen har dalat.

När Apple startade vågen av smarta pekskärmsmobiler fnös man mest på Sony Ericsson. Uttryck som ”leksakstelefon” och liknande var vanliga inifrån organisationen. Så när Apple släppte sin första Iphone i Usa 2007 fortsatte Sony Ericsson att satsa på Cybershotmobiler med kamera och musikmobiler. Alla med traditionella knappar. Först hösten 2008, några månader efter det att Apples andra Iphonemodell började säljas i Sverige kom Xperia X1. Sony Ericssons första windowsmobil. En telefon som hade svårt att till och med göra patriotiska svenska ingenjörer glada.

Bäst hittils

Sedan dess har bolagets produktportfölj svajat och någon tydlig riktning har man inte nu heller. X1:an följdes upp av Idou. En smart mobil med pekskärm som inte hade Windows under huven utan Symbian. Samma operativsystem som Sony Ericssons tidigare smarta knappmobiler P990 och P900. Idou lanserades på mobilmässan i Barcelona i februari förra året. Men den gick inte i köpa förrän i oktober. Då hade den bytt namn till Idou och Google hade hunnit lansera mobiler som använder det nya operativsystemet Android. Apple hade dessutom fått ut nya Iphone 3G och Samsung och Lg hade smarta pekskärmsmobiler som gick på nya Windows Phone eller Google Android.

Så Sony Ericsson fick till slut hoppa på Androidtåget och bygga en Googlemobil de också. Nu är den här. Xperia X10. Det är den bästa pekskärmsmobilen från Sony Ericsson hittills. Frågan är hur den står sig i konkurrensen. Kan den ta plats bland Iphonedödarna?

Har bra kamera

Ja, den står sig riktigt bra. Hittills har min favorit bland Googlemobilerna varit Samsungs Galaxy. Men den matchar X10:an lätt. Det egna användargränssnitt som Sony Ericsson lagt ovanpå Android är enkelt att lära sig och att använda. Möjligen är det inte helt glasklart att man ska in under rubriken ”Trådlösa Styrenheter” för att ansluta mobilen till ett trådlöst nätverk. Men med hjälp av uteslutningsmetoden hittar man till slut.

Facebook, Twitter och Youtube funkar bra och nås med en knapptryckning. Man kan också använda Google s Picasa för att lagra bilder. Kameran på X10:an är bra. Det är Sony Ericssons kameror i allmänhet och den här är inget undantag. Med 8.1 megapixel blir bildkvaliteten både på stillbilder och video klart bättre än på Apples Iphone till exempel. Blixten funkar för normalbehov inomhus där ljuset är svagt. Gps:en använder programvaran Wisepilot från Navigon som inte är riktigt lika lättanvänd som Googles kartor i Iphone men som ändå är bra och har information om trafikstörningar från Vägverket.

Slår inte Iphone – än

Men kan en X10 slå ut en Iphone? Nej, inte ännu. I vart fall inte om man också är intresserad av att kunna ladda ned appar med allt från spel och matrecept till träningsprogram och resguider. Apple Appstore har tio gånger fler appar att välja på än Android market och Sony Ericssons egen butik Play Now. Fast om kameran är viktig så hamnar Iphone i skuggan.

Sony Ericssons produktportfölj har blivit starkare. Men den spretar fortfarande . Visserligen kommer man också med Xperia X10 mini och mini pro under året. De använder också Googles Android. Men samtidigt planerar man fler modeller både med Windows Phone och Symbian. Det är inte troligt att Sony Ericsson orkar hålla igång alla tre i längden.

Sony Ericsson Xperia X10

Tillverkare: Sony Ericsson
Prisläge: 5 481-9 110 kronor
Plus:
Skärm: 4 tums pekskärm
Minne: 8 GB (Max 16 GB)
Mediespelare: Ja
Radio: Nej, tillbehör
Gps: Ja
Kamera: 8,1 megapixel
Blixt: Ja
W-lan: Ja
Turbo-3G: Ja, 7,2 Mbit per sekund
Storlek: 63 × 119 × 13 millimeter
Vikt: 135 gram
Sar-värde: 0,87 W/kg
Batteritid (tal/vila): 8/425 timmar
Övrigt: Direktkoppling till Youtube, Facebook, Twitter, Picasa och Google, Anteckningsblock, Diktafon, Kalender, Klocka, Kompass, Miniräknare, Rättstavning med ordlista/T9, Spel, Stoppur, Timer, Trackid, Vibrator, Väckarklocka

Publicerad: